Hlavní obsah

Vrchní žalobci protestují proti rušení poboček v Brně a Ostravě

Právo, Radim Vaculík

Oba vedoucí brněnské a ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ) se bouří proti návrhu šéfky VSZ Mileny Hojovcové zrušit tyto expozitury. Podle nich by to znamenalo zpomalení či dokonce ohrožení vyšetřování závažných hospodářských kauz po celé Moravě a Slezsku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Požádali proto o schůzku ministryni spravedlnosti Daniela Kovářovou, která má v nejbližší době o případném zrušení brněnské a ostravské pobočky VSZ rozhodnout. Z jejího písemného vyjádření pro Právo je celkem jasné, jak to dopadne.

„Představme si, že šéf Plzeňské jihozápadní dráhy navrhne ministrovi dopravy zrušení nádraží v obci Kotěhůlky. Nesouhlas výpravčího v Kotěhůlkách, jakkoli pochopitelný, asi jen těžko najde zastání u ministra dopravy,“ naznačila nepřímo Kovářová, že žádosti žalobců nevyhoví a že se spíše přiklání k návrhu Hojovcové.

Šéfka VSZ si i nadále za rozhodnutím zrušit obě pobočky stojí, podle ní to přinese jak organizační, tak finanční výhody. Pracovníci z obou expozitur by se přesunuli do Olomouce, kde by je prý měla více pod dohledem. Jde celkem o osm žalobců.

„Požádali jsme paní ministryni o přijetí, protože považujeme tu situaci za velmi vážnou. Chceme, aby ten návrh nebyl akceptován. Zrušení těch poboček totiž podstatně ohrozí efektivitu vyšetřování závažné hospodářské kriminality na Moravě,“ řekl Právu šéf brněnské pobočky VSZ Michal Galát.

Ten podle svých slov hovoří i za vedoucího vrchních žalobců z Ostravy Rostislava Bajgera. I kdyby jim ministryně nevyhověla, budou prý dále bojovat.

Kovářová je asi odmítne

Zrušení poboček by podle nich velmi ztížilo dosavadní každodenní komunikaci mezi státními zástupci a kriminalisty z protikorupční policie, kteří přitom mají rovněž pobočky v Brně a Ostravě. V budoucnosti by tak prý museli žalobci řešit některé kauzy s policisty na dálku.

„Navíc sídla krajských soudů, které tyto věci v první instanci rozhodují, jsou také v Brně a Ostravě a my bychom po zrušení poboček zastupitelství museli dojíždět na jednání soudů, která v podstatě probíhají každý týden,“ upozornil Galát.

O nich bez nich

Závažný je podle něj i fakt, že šéfka VSZ Hojovcová podala ministryni zmíněný návrh na zrušení poboček již 1. června, ale ani Galáta, ani Bajgera o tom vůbec neinformovala.

„Nepovažovala za důležité nám to sdělit. Je to takovéto okřídlené o nás bez nás, aby ten proces běžel utajeně a my se jednoho dne dozvěděli, že si tady máme sbalit hrušky a bez cestovních náhrad jít do Olomouce,“ podotkl Galát.

„Vidím v tom předstupeň k likvidaci speciálních odborů vyšetřujících závažnou hospodářskou a finanční kriminalitu,“ myslí si své o zrušení poboček Galát.

Přitom tyto tzv. šesté odbory pracují na vrchních zastupitelstvích v Olomouci a v Praze již desátým rokem na těch nejzávažnějších a největších případech, ať už jde o miliardové kauzy zkrachovalých bank, vytunelovaných společností či známých podnikatelů, jako jsou Radovan Krejčíř či Tomáš Pitr.

Úspory a lepší organizace

Hojovcová přiznává, že nad zrušením poboček VSZ v Brně a Ostravě uvažuje už více než rok. „Ty pobočky se z Olomouce velice špatně řídí, takže mě k tomu nejprve vedly organizační důvody. Pak jsem od toho upustila, ale po poradě s ministryní, kdy nás vyzvala k úsporám, to zase ožilo. Zjistili jsme, že to pro nás bude mít jen plusy – organizační i finanční,“ uvedla.

Navíc prý ředitel odboru závažné hospodářské kriminality, pod kterého pobočky spadají, sídlí v Olomouci, nemá k dispozici spisové materiály a musí tedy kauzy řešit složitě na dálku, což by se prý zrušením poboček a přesunutím žalobců vyřešilo.

„Za tím návrhem si stojím a myslím, že by byl pro všechny přínosný. Vím, že jim samozřejmě vadí dojíždění, ale to v dnešní době musí spousta lidí, včetně mě,“ podotkla Hojovcová s tím, že zrušením poboček by ušetřila až 1,7 miliónu korun.

S tím Galát nesouhlasí, žádné úspory to prý nepřinese. Spíše naopak se zvýší náklady na neustálé přejezdy policistů a žalobců mezi jednotlivými moravskými městy a prodlouží to už tak dlouhá trestní řízení v těch nejzávažnějších a nejsložitějších kauzách.

Hojovcová však tvrdí, že by žalobci nemuseli dojíždět do Olomouce každý den, pokud by na různých místech po celé Moravě aktuálně řešili nějaké případy.

„Když si to dobře zorganizují, tak ty náklady na dojíždění budou nulové a na to já budu moci lépe dohlédnout v Olomouci, když je budu mít ve stejné budově,“ konstatovala Hojovcová.

„Jsou to ryze účelové argumenty. Nevidím v tom zrušení jediný relevantní důvod. Vždyť i jiná, třeba i krajská zastupitelství mají své pobočky a ty nikomu z organizačního hlediska nevadí. Naše klíčové pobočky zřejmě ano,“ reagoval na tvrzení Hojovcové Galát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám