Hlavní obsah

Na Novojičínsku opět zahrozila velká voda

Právo, Novinky, Radim Kijonka., Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fulnek
Aktualizováno

Povodňová vlna zahrozila na Novojičínsku i ve čtvrtek a vyděsila obyvatele města Fulnek. Husí potok na fulneckých předměstích Stachovice, Vlkovice a Jerlochovice zaplavil desítky zahrad i sklepů rodinných domků. Kolem 18. hodiny se již situace uklidnila, zprůjezdňuje se silnice do Oder, řekl Novinkám Starosta Fulneku Josef Dubec.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Záplavy ve Fulneku

Článek

Voda na více než hodinu dokonce přerušila hlavní silniční průtah městem ve směru do Oder.

„Museli jsme evakuovat dětský tábor z myslivecké chaty. Celkem 11 dětí a tři dospělé jsme ubytovali v naší sokolovně, kde do rána přespí a pravděpodobně se vrátí zpět, protože ta evakuace byla jen preventivní. Voda už naštěstí klesá, takže právě zprovozňujeme silnici do Oder,“ řekl starosta Fulneka Josef Dubec.

Byla to hrůza, voda se valila přes mosty a cestu. Padaly kroupy velké jako palce.
obyvatel Fulneku

„Na místě zasahuje asi 80 hasičů, na vyčíslení škod je zatím brzo. Dá se ale hovořit o několika desítkách vytopených sklepů,“ řekl ve čtvrtek večer mluvčí hasičů Petr Kůdela. „Kvůli hrozícímu vylití jsme zpevnili břehy potoka pytli s pískem“ dodal  Kůdela.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Ve Farním kostele v Novém Jičíně se konala ve čtvrtek večer mše svatá za oběti letošních povodní. Uctít jejich památku přišla přibližně stovka lidí. Součásti mše byla sbírka pro postižené rodiny, kterým voda zničila jejich majetek.

Místní obyvatelé něco takového ještě nezažili. „Byla to hrůza, voda se valila přes mosty a cestu. Padaly kroupy velké jako palce. Nejhorší to bylo v centru obce kolem potoka,,“ vylíčil Právu jeden z obyvatel Fulneka.

„Žiju tady 60 roků, ale něco takového nepamatuji. Kritická situace byla na několika místech, na některých mostech musejí hasiči odřezat zábrany, aby přes ně mohla voda proudit,“ dodal starosta města.

Podle mluvčího Povodí Odry Čestmíra Vlčka spadlo na Fulnecku během hodiny 40 milimetrů srážek. „Nad Fulneckem se přehnala asi hodinová bouřka. Voda dosáhla třetího stupně, tedy stavu ohrožení,“ řekl Vlček.

Reklama

Výběr článků

Načítám