Hlavní obsah

Záplavy a přívalové srážky budou hrozit až do pátku, varují znovu meteorologové

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Meteorologové znovu prodloužili platnost výstrahy před povodněmi, bouřkami a jejich doprovodnými jevy. Zatímco původní varování platilo do středečního večera, nejnovější výstraha platí až do pátku. Povodňové ohrožení je aktuální pro Jihočeský kraj, výstraha před bouřkami platí pro celou republiku. Informaci vydal Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Petr Marek, Právo

Horní Skorošice

Článek

Podle meteorologů bude i nadále oblačno s přeháňkami a bouřkami a to především v odpoledních hodinách. Ojediněle mohou být doprovázeny i přívalovými srážkami, takže během jedné až šesti hodin může spadnout 20 až 60 milimetrů srážek. Bouřky mohou být doprovázeny také nárazovým větrem o rychlosti až 75 km/h.

"Očekávané přívalové srážky se mohou projevit lokálním zaplavením stokem ze svahů, zpevněných ploch, nebo rozvodněním malých vodních toků," stojí ve výstražné zprávě.

Bouřky jsou na Plzeňsku, Klabava může stoupat

Následně meteorologové vydali varování, že v okresech Plzeň-jih a Rokycany se v úterý kolem poledne vyskytují bouřky, které jsou téměř bez pohybu. Mohlo by proto dojít k vzestupu na horním toku Klabavy.

Prognóza hovoří také o tom, že třetí povodňový stupeň by měl přetrvat na Blanici v Husinci a Heřmani. Druhé stupně povodňové aktivity vydrží v povodí Malše, na Otavě v Písku, Vltavě v Březí a na Mírovce.

Na tocích, kde jsou zvýšené vodní stavy, může při přívalových srážkách dojít k dalším vzestupům hladin. Stavy povodňové aktivity mohou být následně zaznamenány i na větších tocích.

V úterý byla situace na většině toků klidná. Většina z nich měla setrvalou tendenci, případně klesala. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám