Hlavní obsah

Další obětí záplav je dobrovolný hasič, smetla ho vlna z mostu

– Jeseník • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Petr Marek, Jiří Růžička, vm

Další, již dvanáctá oběť záplav byla v sobotu odpoledne identifikována. Jedná se o velitele jednotky dobrovolných hasičů, který byl pohřešován od pátečního večera. Hasiči jeho mrtvé tělo nalezli v katastru obce Vlčice na Jesenicku. Jesenicko v noci zasáhla takzvaná blesková povodeň, kterou způsobily přívalové deště. Hejtman Olomouckého kraje vyhlásil stav nebezpečí.

Foto: Petr Marek, Právo

Pobořený dům v Javorníku

Článek

Muže hledalo přes noc 12 hasičů poté, co byl naposledy viděn, když na mostě navigoval hasičské auto. Most však i s pohřešovaným mužem smetla silná záplavová vlna, informovala policie.

Mluvčí jesenické policie Jiří Černěnko řekl, že utonulý hasič byl nalezen v části obce Vojtovice v korytě potůčku Studená voda.

Foto: Petr Marek, Právo

Bernartice (Vojtovický potok)

Lidem v postižené oblasti již přijeli poskytnout odbornou pomoc psychologové hasičských sborů. „Míří sem i členové posttraumatických týmů Policie ČR, na místo dorazila armáda,“ popsal Pech. Doplnil, že policisté mají v postižených oblastech dostatek sil a prostředků, aby měli situaci pod kontrolou a zajistili bezpečnost osob a jejich majetku. 

Foto: Petr Marek, Právo

Silnice mezi Bernarticemi a Bukovou

Déšť na severu Moravu opět napáchal obrovské škody. Ničivá vlna povodní zalila téměř dvě desítky obcí. Po silném dešti a bouři voda zaplavila sklepy také v Praze. Nebezpečí dalších povodní zejména v Jihočeském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji bude trvat až do úterý.

Foto: Petr Marek, Právo

Skorošice

Hejtman olomouckého Martin Tesařík vyhlásil od čtrnácti hodin v Jeseníku a přilehlých postižených obcích stav nebezpečí. Po návštěvě Jesenicka odhadl škody na více než 320 miliónů korun a po přičtení předešlých škod z Hranicka až na půl miliardy.

Zaplaveno 17 obcí

„Po prudké bouři, která přišla v noci, se rozvodnily místní toky a voda se vylila i do zástavby v sedmnácti obcích. Zaplaveny jsou především sklepy, garáže a ulice,“ řekl Právu v sobotu ráno operační důstojník Hasičského záchranného sboru v Olomouci. Na místě zasahovalo 41 hasičských jednotek. Evakuováno muselo být 150 osob.

Foto: Petr Marek, Právo

Mrtvola utonulého hasiče

Voda kromě zástavby poničila i komunikace a železnici.
mluvčí hasičů Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková

„Hasiči celkem 64 lidí před vodou zachránili. Deseti z nich muselo být poskytnuto nouzové ubytování. Do pohotovosti byla uvedena i záchranná armadní rota z Olomouce,“ řekl Právu Heger.

Největší evakuace byla podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíry Hacsikové v dětském táboře v České Vsi (45 osob) a v restauraci ve Staré Červené Vodě (65 osob).

Foto: Petr Marek, Právo

Žulová

„Voda kromě zástavby poničila i komunikace a železnici. Podemletá a neprůjezdná je trať mezi Hukovicemi a Velkou Kraší. Uzavřeny jsou silnice Lipová lázně - Javorník, Tomíkovice - Vidnava, Bernartice- Vlčice, Bernartice - Uhelná a obtížně průjezdná je i silnice Skorošice - Kobylá,“ informovala mluvčí.

V Jeseníku byly již v pátek večer zaplaveny sklepy domů. Lidé volali na tísňovou linku, protože měli oprávněné obavy ze záplav, řekla mluvčí olomoucké policie Soňa Štětínská.

Povodně na severní a ve střední Moravě si vyžádaly již 12 obětí. Počet mrtvých však může po další vlně záplav ještě růst. Vláda uvolnila 54 miliónů korun na pomoc zaplaveným obcím.

Na Jesenicku bez proudu desítky domácností

Na Jesenicku jsou bez proudu desítky domácností. Dodavatel elektrické energie v regionu navíc očekává, že počet ohlášených výpadků bude narůstat poté, až se lidé vypořádají s nejakutnějšími likvidačními pracemi. V Javorníku dokonce voda způsobila výpadek na vedení vysokého napětí, řekla mluvčí skupiny ČEZ Alice Lutišanová.

Přívalová vlna podemlela betonové sloupy a poškodila i samotné vedení
mluvčí skupiny ČEZ Alice Lutišanová

Podle ní energetici nejvíce problémů evidují v obcích Žulová, Bernartice a Skorošice. V důsledku výpadků vysokého napětí u Javorníku jsou pak bez proudu i obyvatelé městských částí Travná a Zálesí. "Přívalová vlna podemlela betonové sloupy a poškodila i samotné vedení. Naši pracovníci jsou na místě, není však lehké to opravit," uvedla Lutišanová s tím, že s odstraňováním následků záplav se energetici budou potýkat nejméně celý víkend.

Foto: Petr Marek, Právo

Horní Skorošice

Voda poničila také komunikace. Podle regionální mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové jsou kvůli sesuvům půdy neprůjezdné tratě z Šumperku do Krnova a z obce Lipová Lázně do Javorníku. V prvním případě vlaky v úseku Písečná - Mikulovice nahradily autobusy, ve druhém mohla náhradní autobusová doprava jezdit pouze v části Lipová Lázně - Žulová. Ze Žulové do Javorníku byly totiž zatopené také silnice. Tratě Písečná - Mikulovice a Písečná - Jeseník byly v průběhu odpoledne obnoveny.

Podle mluvčího Olomouckého kraje Ivo Hegera jsou na Jesenicku neprůjezdné i silnice v úsecích Tomíkovice - Vidnava, Bernatice - Vlčice a Bernatice - Uhelná, s problémy je průjezdná cesta mezi Skorošicemi a obcí Kobylá nad Vidnavkou.

Zaplavené sklepy také v Praze

Kvůli bouři provázené prudkým deštěm a silným větrem museli v pátek večer v Praze vyjíždět hasiči k zaplaveným sklepům a polámaným stromům. Bouře způsobila problémy hlavně v okrajových částech Prahy, řekl operační důstojník pražských hasičů.

V šesti případech museli hasiči odčerpávat vodu ze sklepů, devětkrát zasahovali u škod způsobených větrem, který lámal větve i stromy. "Polámané větve poškodily dvě auta, jeden strom spadl na stěnu obchodního domu v Praze 12," uvedl operační důstojník.

Největší počet výjezdů směřoval do Prahy 6, do Letňan, Zbraslavi a do Lhotky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám