Hlavní obsah

Klaus k povodním: Počet obětí mě překvapil, je to moc smutné

Prezident Václav Klaus v rozhovoru pro Právo řekl, že vysoký počet obětí současných záplav je překvapivý. Zemřelo přes deset lidí. Celý rozhovor, v němž se Václav Klaus vyjadřuje k ODS, odborům, šrotovnému, malým politickým stranám a případným povolebním koalicím, si přečtěte v sobotním vydání deníku Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Český prezident Václav Klaus

Článek

Mluvíme spolu, pane prezidente, právě v době překvapivě velké povodně. Je to nějaká pomsta klimatologů, vyšší bytosti, nebo kam byste ji zařadil?

Co žiju, tak každý rok se rozvodní několik potoků, říček, řek. Myslím, že přesně to se stalo teď. Je to standardní a velmi lokální věc. Měl jsem tu před chvílí ministra vnitra, který mi detailně popisoval, co a jak se stalo. Překvapivý je ale vysoký počet obětí, to je moc smutné. Byla to ničivá rychlá katastrofa na malých řekách, nikoliv dlouhodobě narůstající povodeň, která zasáhne velkoměsto. O to hůře se dá předvídat.

Jsou i jiné věci, které se dají těžko předvídat. Mám na mysli velký rozsah hospodářské krize. Jak jste ostatně zdolal svou jarní chřipku?

Jarní chřipku jsem už zapomenul. A kdybychom uvažovali o této hospodářské krizi, myslím, že to bude za pár let velmi obdobné. Nicméně krize tohoto typu trvá v kategorii dvou, tří let. A toto je ekonomické zakolísání větší než některá předcházející. V Americe začalo na konci roku 2007 a teď se objevují první náznaky jistého nárazu na dno a možná i mírného obratu kupředu. K nám krize doputovala daleko později, proto ten fázový posun bude u nás též. Já bych pořád ještě zůstal u teze, že to není rakovina ani mor, ale spíše těžká chřipka.

Na ODS mi vadí ztráta idejí
Václav Klaus, prezident republiky

Není legitimní, že se ODS rozpažuje, aby zůstala vlivnou stranou, zatímco ve vašem podání by riskovala, že se sice jasně profiluje, ale na okraji dění? Jak z toho ven?

To je na dnešním vedení ODS, do kterého já nemám co mluvit. K tomu, že ODS hledá výnosy tím, že se rozpažuje nebo rozkračuje, okamžitě kladu otázku, za jakou cenu. Dnešní vedení ODS je nepochybně přesvědčeno, že benefity jsou větší než cena, kterou platí. To je legitimní. Já si jenom myslím, že ta cena je pro celou naši zemi neúnosně vysoká.

Mně vadí ztráta idejí, za které by chtěla bojovat. Demonstrovalo se to v debatách o Evropské unii, o bratření se se zelenou politikou dnes dominující Evropě, v některých názorech na zahraniční politiku. To jsou názory, které pro mě jsou daleko aktuálnější a důležitější než spor o to, jestli daňová sazba bude o tři procenta nižší nebo vyšší. Bušit se v prsa, že když jsem pro o kousek nižší daně, jsem zarputilý pravičák, a že když jsem naopak pro vyšší daně, jsem zarputilý levičák, tak to neběží. Reálný spor se dotýká obrovské spousty jiných věcí. Stokrát důležitější než daně je přeci míra regulace, která na nás dopadá z EU a dá se přepočítat do finanční zátěže, tedy jakoby do dalších daní, o kterých nikdo nemluví.

Stejně tak jsem přesvědčen, že zdanění lidí al gorovsko-bursíkovsko-cameronsko-topolánkovskou politikou kvůli globálnímu oteplování je neskonale závažnější než úvaha o tom, jestli se přímé daně fyzických osob u nás pohnou o jedno-dvě procento tam či onam. Platba za bláznivý boj s globálním oteplováním bude neskonale převyšovat jakékoliv daňové sazby, jaké se u nás diskutují.

Celý rozhovor čtěte v sobotním Právu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám