Hlavní obsah

Je to neoprávněný zásah, brání se nejvyšší žalobkyně Rychetskému

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká ostře odsoudila kritiku předsedy Ústavního soudu (ÚS) Pavla Rychetského na její osobu, kterou vyjádřil v úterním Právu. Rychetský uvedl, že jediným řešením současného alarmujícího stavu soustavy státního zastupitelství je výměna nejvyšší žalobkyně, tedy právě Vesecké.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renata Vesecká

Článek

„Vaše veřejné vyjádření nemohu hodnotit jinak, než jako neoprávněné zasahování do fungování systému státního zastupitelství,“ napsala v úterý Vesecká šéfovi ÚS v otevřeném dopise, který má Právo k dispozici.

Vyjádření Rychetského přitom označila za šokující, se silně monokratickým a totalitním podtextem, který nemá s demokracií nic společného. Na stranu šéfa ÚS se ale v úterý postavila ČSSD, která se ústy svého předsedy Jiřího Paroubka „plně ztotožňuje“ s jeho stanoviskem v Právu.

Sociální demokraté zároveň deklarují, že v případě říjnového volebního vítězství provedou změnu na postu nejvyšší státní zástupkyně tak, aby podle nich došlo k obnově důvěry v justici.

Vesecká v úterním dopise upozornila také na to, že jako nejvyšší žalobkyně nemohla ze zákona zasahovat do opětovného jmenování šéfa krajských žalobců v Ústí Jiřího Křivance, které Rychetský rovněž kritizoval.

Právu řekl, že by si problémy v souvislosti se jmenováním Křivance měla vyřešit nová ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, protože nelze očekávat žádné řešení od Vesecké.

Podle předsedy ČSSD by měla Kovářová tuto Rychetského výzvu brát vážně. Paroubek přitom v tiskové zprávě sdělil, že dosavadní chování ministryně vnímá s velkým znepokojením, protože prý svými kroky potvrzuje obavy o pokračování praktik justiční mafie.

Všechno je prý v pořádku

Nejvyšší státní zástupkyně včera odmítla i Rychetského slova o alarmujícím stavu státního zastupitelství.

„Mohu vás ujistit, že na letošní dubnové poradě okresních, krajských a vrchních státních zástupců takovýto názor nezazněl a výsledky činnosti zastupitelství po dobu mého působení ve funkci svědčí o naprostém opaku,“ oponovala.

Rychetský by se podle ní měl takových „naprosto nevhodných“ vyjádření zdržet i z toho důvodu, že Ústavní soud v současnosti rozhoduje o stížnosti ve sporu, v němž je Vesecká jedním z účastníků.

Jde o civilní kauzu žaloby na ochranu osobnosti, v níž se Vesecká a dalších šest bývalých či současných justičních špiček domáhá po bývalé nejvyšší žalobkyni Marii Benešové omluvy za její výroky o justiční mafii. Právě Benešová podala v této věci ústavní stížnost.

Paroubek k současné situaci v justici v úterý sdělil, že o ní chce v nejbližší možné době hovořit s premiérem Janem Fischerem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám