Hlavní obsah

Můžeme zabránit dohodě ČSSD s KSČM nebo velké koalici, tvrdí Cyril Svoboda

Právo, Oldřich Danda

Předseda lidovců Cyril Svoboda v rozhovoru pro Právo vyvracel nařčení, že KDU-ČSL směřuje doleva. Podle něj to je záměr konkurenčních rivalů. Jedním z nich je Miroslav Kalousek (TOP 09), který se jako jediný předseda strany svého času paktoval s komunisty, druhým ODS, která měla s ČSSD opoziční smlouvu, upozornil Svoboda. KDU-ČSL se pod jeho vedením bude držet tradic v duchu Josefa Luxe, do koalice půjde podle rozhodnutí voličů.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf lidovců Cyril Svoboda

Článek

Pane předsedo, pokuste se mi rozmluvit můj pocit, že to jde s křesťanskou demokracií v České republice poslední dobou z kopce.

S naší stranou podle mě je možné spojit velkou naději a velkou výzvu, protože sjezd zvolil vedení, které je vnitřně soudržné. A i to, co se děje, vede k posílení naší vnitřní hrdosti, že všichni, kteří jsou křesťanskými demokraty z přesvědčení, zůstali. To, že ze strany, která má skoro 40 tisíc členů, odejde třicet čtyřicet lidí, neznamená žádný rozklad naší strany.

Volby do Evropského parlamentu již naznačily, že voliči volí a budou volit fungující, pevné strany. Jsem si jist, že jsme schopni oslovit mnoho voličů, kteří volili neúspěšné strany. Protože my jediní můžeme zabránit tomu, aby řešením po volbách byla dohoda ČSSD s KSČM nebo velká koalice. Jediná alternativa je silná lidová strana.

Situace je ale pro vás nepříznivá. Jenom pár faktů: KDU ubývá voličská základna, křesťanství v postupující ateizaci společnosti není ideou, která táhne lidi, a navíc se teď budete muset o konzervativní voliče dělit s novou stranou Miroslava Kalouska. Čím tomu chcete čelit?

Pokles hlasů je důsledek toho, že jsme se odklonili od našich původních křesťanských hodnot. Jenom připomínám, že to byl Miroslav Kalousek, který jediný v dějinách naší strany, v době svobody, uzavřel pakt s komunisty. (Kalousek v srpnu 2006 uzavřel dohodu o vládě s Jiřím Paroubkem, která předpokládala toleranci KSČM. Lidovce ve vedení i v krajích to pobouřilo a Kalouska obratem přiměli k demisi - pozn. red.) Žádný jiný demokratický předseda to nikdy neudělal a neudělá to. Takže tohle je ten pragmatismus, který nás strhl dolů, rozpor mezi tím, co jsme hlásali, a tím, co jsme dělali. Naopak, bude-li jasné, že to, co říkáme, také budeme dělat, nám voliče může získat. 

Image se buduje dlouho, pro voliče jsou důležitá témata. 

My se chceme naprosto jednoznačně postavit hazardu, protože Česká republika má více hracích terminálů než celá Evropská unie. Daňové zatížení je u nás minimální a všechny automaty jsou proherní, žádný není výherní. Jdeme do střetu s velkými firmami, s inzerenty, s těmi, kteří mají skutečně peníze a ovlivňují i média. Věřím, že nám to získá sympatie. Máme dlouhodobě pevné postoje, které se týkají zdravotnictví a jeho reformy. Vezměte do úvahy, že minulá vláda dělala zdravotnickou reformu a byli to hejtmani ODS, kteří říkali ministru Julínkovi: k nám nejezdi! Jaká to je soudržnost strany, když jedna a tatáž strana dvěmi ústy říká úplně něco odlišného?

Druhá věc, když chceme dělat reformu, vždycky platí zásada, že máme začít u sebe. Připomínám, že za Špidly, než začala reforma, tehdejší vláda napřed zmrazila platy ministrům, pak poslancům, senátorům a ústavním soudcům.

Jsme tradičně proevropští. Netaktizujeme, pokud jde o vztahy se Spojenými státy, jako sociální demokracie, jejíž vláda zahájila jednání se Spojenými státy o radaru a teď od něho dává ruce pryč.  

Proč by vás voliči měli volit, když takovouto politiku mohou najít u velkých stran, kde mají jistotu, že budou mít sílu to v parlamentu prosadit? Sociální demokracie je také proevropská, také hraje rodinnou kartu, také chce bojovat proti hazardu. 

My jsme strana středová, máme průnik určitě s ODS i se sociální demokracií. To je osud, ale také výhoda středových stran. Kdyby ovšem novináři pořád nepsali, že jsme na hranici volitelnosti, což je hrozné klišé, které jsme teď vyvrátili ve volbách do Evropského parlamentu. Opakuji, že středová strana, bude-li silná, garantuje, že vždycky tady bude řešení, které bude bez komunistů a neznamená nutně velkou koalici.

Dokonce je to lepší, protože obě velké strany budou v koalici dělat kompromisy a vlastně se nebude realizovat ani jeden z těch směrů české politiky. To znamená, že když voliči rozhodnou, že vítězem je ODS, jsme připraveni být v koalici s ODS. Když voliči řeknou, že zvítězí sociální demokracie, je středová strana ve výhodě, protože má průnik na obě dvě strany. Dohoda ČSSD s KSČM je opravdu hrůza a velká koalice znamená hnusný kompromis.

Jsou tady fakta. Podle vás evropské volby ukázaly, že jste hodně nad hladinou, ale musíte to brát v kontextu. Před čtyřmi lety jste získali při stejné volební účasti 10 procent, teď 7,7 procenta. Kdybyste dostali o 2 procenta méně ve volbách do Sněmovny jako tehdy, tak byste byli na hranici pěti procent. Uvažujete někdy o tom, že KDU se do Sněmovny nedostane? 

Nevím, proč bych měl uvažovat o tom, co se nestane. Naše strana prošla jistým obdobím před sjezdem a víte, co se tady všechno odehrálo, a to samo o sobě se samozřejmě podepsalo na výsledku voleb. Nyní předvedeme hezký, svěží a zajímavý program, předvedeme postoj, že jsme konzistentní a že křesťanské hodnoty patří do politiky. Nejde jen o ochranu rodiny a života, to od nás všichni očekávají a právem, ale jdeme dál, jak jsem poukázal například u hazardu.

Otázka lidských práv, velké téma, které se u nás opomíjí. Podívejte se: minulá vláda, ve které byl Karel Schwarzenberg, hlasovala o zrušení embarga na Kubu a situace pronásledovaných je horší, než byla dosud. Povýšili jsme náš zastupitelský úřad v Íránu. Podívejte se, jaká je tam situace, a to všechno šlo také hlasem naší vlády. Nikdo se nezabýval 20. výročím potlačení svobodného projevu na náměstí Nebeského klidu v Číně.

Zahraniční témata většinou volby nevyhrávají. 

Ústředním tématem pro nás bude rodina. Chceme, aby např. státní maturita byla otevřenou vstupenkou na univerzitu, aby každý mohl být přijat na univerzitu bez zkoušky v přijímacím řízení. Určitě jsme zastánci reforem, ale vždycky se musí dotknout i těch, kteří rozhodují, protože alespoň symbolicky se musí začít odshora dolů.

Říkáte – když volič rozhodne, půjdeme se sociálními demokraty, když volič rozhodne půjdeme s ODS. Vy žádnou spolupráci nepreferujete, pro vás je to prašť jako uhoď? 

Já samozřejmě vnitřní preferenci mám, není to prašť jako uhoď, to v žádném případě ne, ale soustředíme se na to, abychom přesvědčili voliče, abychom dostali co nejvíce hlasů jakožto nositelé křesťansko-demokratické politiky. Podle mého názoru není dobře dopředu říkat, s kým vytvoříte koalici. Tím vlastně můžete některé z voličů odradit, protože oni potom volí podle druhé strany, která má být v koalici. Podle mého názoru platí již od Josefa Luxe, že koalice se sestavují po volbách, protože to rozhodnou voliči. To je tradice, kterou budeme držet.

Každopádně realita je taková, že vám všichni přisuzují, že jdete nalevo. 

To je záměr konkurentů. Podívejte, kdo nám tu levicovost sděluje – lidé z TOP a lidé z ODS. Z čeho vyplulo, že razíme levicovou politiku? My razíme politiku křesťansko-demokratickou. My jsme neopustili tradiční témata rodiny, ochrany života, ochrany vlastnictví, podporu podnikání. Ani jeden bod našeho programu nesvědčí o takové paušalizované nálepce.

Je paradoxní, že levicovou nálepku nám dává ten – mluvím teď o Mirkovi Kalouskovi – který uzavřel dohodu s KSČM. Že to dělá ODS, která kdysi řekla: nikdy se sociální demokracií a udělala opoziční smlouvu.

Já bych mohl ukázat příklady pragmatismu nejhrubšího zrna, kdy se voličům před volbami něco přísahalo a slibovalo a den po volbách to bylo jinak. Proto je poctivější mluvit pravdu od samého počátku a nehrát tady falešnou hru, že jen pravice a nic jiného. Vždyť i naše strana udělala velký mítink proti komunistům na Letné. Sešikovali jsme celou naši stranu, udělali jsme velkou manifestaci, kde se řečnilo: s komunisty nikdy! Za pár týdnů náš bývalý předseda jim padl do náruče! Co je poctivější? Není poctivější říkat, že tu jsou obě možnosti?

Levicovost vám přisuzuje i Mirek Topolánek. Vyzval nelevicové strany v boji proti levici a vás neoslovil. Nevadí vám to? 

Já jsem pozval Mirka Topolánka ke stolu poté, co jsem byl zvolen předsedou. Dodnes jsme nedostali odpověď. Snažíme se telefonicky dojednat termín s ODS, děláme pro to úplně všechno. Myslím si ale, že nemáme šikovat jenom proti levicovým či nelevicovým silám, ale že máme voličům říct ta nejsilnější témata a které strany jsou schopny se na tom shodnout a které jsou schopny vytvořit budoucí koalici. Určitě je řada pevných bodů, na kterých jsme schopni se shodnout, a určitě to jsou body, se kterými je možná shoda s ODS.

Řadě odpůrců se nelíbí, že chcete znovu zavést progresivní zdanění.  

Ano, poučil jsem se od Miroslava Kalouska, protože v našem programu pro rok 2006 zavedl dvě sazby, takže mě poučil, že to je dobré.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám