Hlavní obsah

Hub je tolik, že by se daly kosit, tvrdí mykolog

Hub prý je tolik, že některé, jako například babky, by se daly sekat kosou a sbírat hráběmi. Alespoň to ve čtvrtek řekl Právu východočeský mykolog Petr Mádle.

Článek

„Houby, i hřibovité, už rostou dva týdny poměrně dobře. Teď z lesů nosíme hlavně křemenáče a kozáky ze smíšených porostů,“ upřesnil. Podle něho má současné houbařské období nezanedbatelnou výhodu. „První houby potřebují víc sluníčka, proto není třeba chodit hluboko do lesa,“ dodal.

Také podle Tomáše Kučery z katedry biologie Pedagogické fakulty Západočeské univerzity by houbaři měli mít v těchto dnech žně. Nahrává jim především ráz počasí – teplo a dostatek vláhy.

„Lze tak především v listnatých lesích, na okrajích lesů a paloucích najít jak jarní, tak již vyloženě letní druhy hub. Tedy od čirůvek májovek až po hříbky nebo masáky,“ uvedl.

Mykoložka: jeďte na Třeboňsko

S prázdnou by se neměli lidé vracet ani z jihočeských lesů. „Rostou všechny letní houby, jako jsou hřiby, masáci, holubinky či žampiony. Rostou hlavně na okraji lesů, hrází a také luk,“ řekla Právu jihočeská mykoložka Libuše Kotilová a doporučila vybrat si některý z lesů na Třeboňsku.

O ideálních podmínkách mluví i Jan Šimice z mykologického klubu v Kynžvartu na Chebsku. „Začaly už růst klasické druhy hub, začínají také lišky. To je minimálně o dva až tři týdny dříve, než je běžné,“ pochvaloval si.

Na jiných místech, například na Vysočině, jsou však mykologové opatrnější. Rozdíly jsou i v jednom regionu. Třeba na střední Moravě, jak řekl přerovský mykolog Jiří Polčák, rostou nyní houby na Přerovsku, zatímco na Prostějovsku chodí většinou houbaři s prázdnou.

Pozor na divočáky

Z houbařské exploze ale mají nejmenší radost lesáci a myslivci. „Právě se rodí srnčata a další mláďata. Lidé chodí do lesa doslova od ranního úsvitu do setmění a ta nemají klid,“ řekl Právu Milan Zerzán z Městských lesů Hradec Králové.

„Zhruba za měsíc už před lidmi utečou, ale teď ještě nemají sílu. Pokud se jich dotknete, srna ho už bude považovat za cizího,“ vysvětlil.

Problémem pro houbaře mohou být zase naopak divočáci. „Za normálních okolností před lidmi utečou, ale bachyni se selaty je lepší se vyhnout velkým obloukem. Teď už se sice častěji stahují z lesů do polí se vzrostlou řepkou a kukuřicí, ale protože jsou přemnožení, stále je možné je potkat i v lese,“ varoval myslivec Ivan Mařák z Uherského Hradiště.

„Lidé mi říkají, že se s divočáky při procházkách hradeckými lesy setkali, ale stačí se nehýbat, případně opatrně odejít jiným směrem, než jdou prasata. Určitě by se nemělo utíkat, to je může vyprovokovat k pronásledování,“ doplnil Zrzán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám