Hlavní obsah

Paroubek zvolení Svobody vítá, Bursík má obavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco předseda ČSSD Jiří Paroubek uvítal dnešní zvolení Cyrila Svobody předsedou lidovců, šéf zelených Martin Bursík vyjádřil po volbě určité obavy, že KDU-ČSL a jeho strana se volbou Svobody spíše vzdálily.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nový předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda

Článek

Podle Paroubka se  Svoboda se distancoval od působení lidovců v koaliční vládě s ODS a zelenými, když v projevu odmítl rovnou daň a volal po společném zdanění manželů.

"Vzhledem k jeho kandidátskému projevu, kdy odmítl rovnou daň a volal po společném zdanění manželů, vnímám jeho volbu do čela strany jako distancování se od angažmá KDU-ČSL v Topolánkově vládě a návrat této druhé nejstarší české politické strany zpět do politického středu," uvedl Paroubek ve svém prohlášení.

Bursík řekl, že respektuje zvolení Svobody, nicméně současně vyjádřil obavy ze spolupráce. "Jeho zvolení je doklad toho, že se KDU-ČSL spíš zeleným vzdálila, než přiblížila," řekl Bursík. Doplnil, že jako ministr životního prostředí měl se Svobodou, který vedl ministerstvo místního rozvoje, potíže při prosazování ochrany přírody.

Bursík současně kritizoval styl, jakým ze strany odchází Miroslav Kalousek. Ten se rozhodl, že od lidovců odejde po evropských volbách. Podle Bursíka Kalousek KDU-ČSL poškozuje a neodchází "slušně".

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše je vítězství Svobody malým překvapením. "Ale zdá se, že u lidovců zvítězila zkušenost nad experimentem," řekl Dolejš. Zajímavé podle něj bude sledovat, zda lidovci pod Svobodovým vedením překročí v předčasných volbách pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám