Hlavní obsah

Vyrovnání s církví bude na příští vládě, řekl Fischer

Kabinet Jana Fischera nemá kvůli svému omezenému mandátu ambici řešit majetkové vypořádání mezi státem a církvemi. Podle premiéra je však škoda, že připravený kompromisní návrh nakonec spadl pod stůl. Fischer to řekl na středeční schůzce se zástupci církví působících v České republice. Diskutovali také o narůstajících projevech extremismu, xenofobie či antisemitismu v zemi a návštěvě papeže připravované na září.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda České biskupské konference Jan Graubner se zdraví s premiérem Janem Fischerem.

Článek

"Nemáme možnost řešit nějaké podstatné záležitosti, které potřebují dlouhý čas," podotkl po schůzce předseda České biskupské konference Jan Graubner.

Fischer poznamenal, že jeho vláda s omezeným mandátem nebude přicházet s podstatným řešením majetkového vyrovnání s církvemi. "Tam bude potřeba počkat až po volbách, až bude politicky komponovaná vláda," vysvětlil s tím, že doufá v politickou vůli k řešení.

Graubner hrozí, že církev otevře majetkové otázky

Graubner varoval, že s plynoucím časem a měnícími se okolnostmi bude možná potřeba znovu otevřít některé už dojednané věci. Parlamentní komise však podle něj došla k závěru, že církve mohly žádat až třikrát více, než nakonec žádaly. Postoj církví označil za snahu o kompromis poznamenal, že ze strany státu očekává podobně vstřícný postoj.

Předchozí kabinet chtěl vrátit církvím zhruba třetinu majetku zabaveného po roce 1948 církevním řádům, zbytek měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by částka za 60 let činila asi 270 miliard korun, což setkalo s rozporuplnými reakcemi veřejnosti i některých politiků.

Loni proto vznikla parlamentní komise, která nakonec doporučila sněmovně návrh zákona nepřijmout. Vyzvala vládu, aby s církvemi zahájila nové kolo jednání. Návrh zákona si zřejmě bude muset počkat na výsledek podzimních voleb do sněmovny.

Fischer jej ale pokládá za výsledek dlouhodobě formované debaty a kompromisu. "Že zákon neprošel, samozřejmě považuji za škodu nebo za problém. Ale je jistě možné se k němu později vrátit," podotkl.

Fischer zdůraznil roli církví při boji s extremismem

Fischer zdůraznil, že velký prostor byl dnes věnován také problematice extremismu. "Tam role a zapojení církví je velmi významná a církve mohou být dobrým partnerem v hledání toho, abychom tuto velmi zlou vlnu zastavili," podotkl.

"Hovořili jsme o jejich komunikaci s jednotlivými resorty. Není to jen ministerstvo kultury, je to řada dalších," poznamenal Fischer. Své ministry prý požádal, aby dialogu s náboženskými obcemi věnovali pečlivou pozornost. Církve a náboženské společnosti považuje přes statistiky ukazující na velkou sekularizovanost české veřejnosti za velmi významný prvek společenského života. "Osvědčuje se právě v kritičtějších situacích, v době krize," vysvětlil premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám