Hlavní obsah

Fischer slíbil médiím novelu náhubkového zákona, nestihne ji však prosadit

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Jan Fischer se v úterý setkal s šéfredaktory hlavních českých médií. Diskutoval s nimi o tzv. náhubkovém zákonu, který médiím zakazuje zveřejňování policejních odposlechů a údaje o obětech trestných činů. Fischer řekl, že jeho kabinet připraví zásadní novelu zákona, kterou však téměř jistě nestihne prosadit.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Jan Fischer s ministrem Michaelem Kocábem na setkání s šéfredaktory českých médií.

Článek

Vláda v pondělí schválila dílčí novelu, kterou předložila skupina poslanců v čele s Kateřinou Jacques. Tato změna umožňuje zveřejnění odposlechů ve veřejném zájmu, neřeší ale neúměrně tvrdé sankce. [celá zpráva]

Fischer se proti nastávající podobě zákona vyslovil již po svém jmenování do čela kabinetu. Po setkání s šéfredaktory k avizované změně zákona, kterou jeho kabinet připraví, řekl: "Rád bych to zanechal alespoň jako jakýsi politický kšaft." Již předem je totiž jasné, že jeho vláda nebude mít dostatek času tuto normu prosadit v parlamentu.

Fischer proto vyzval šéfredaktory, aby prostřednictvím ministra Michaela Kocába předali vládě připomínky k zákonu. Návrhy by následně mohly být zapracovány do připravované novely. 

Nejdříve rozhodne ústavní soud

Proti tzv. náhubkovému zákonu se již ohradili senátoři, kteří podali stížnost k ústavnímu soudu a chtějí některá sporná ustanovení zrušit. [celá zpráva]

Novelu zákona chránící oběti trestných činů navrhlo ministerstvo spravedlnosti, poslanec ODS Marek Benda do ní včlenil i zákaz zveřejňování policejních odposlechů. Po jejím schválení se zvedla vlna kritiky z řad novinářů a zákon dostal přídomek "náhubkový", neboť média mají za to, že má především chránit politiky před nežádoucí medializací.

Za zveřejnění odposlechů nyní hrozí až pět let vězení, případně pětimiliónová pokuta. Stejná sankce hrozí za zveřejnění osobních údajů obětí zločinů.

Reklama

Související témata:

Související články

Náhubkový zákon dorazil k Ústavnímu soudu

Návrh na zrušení tzv. náhubkového zákona dorazil k Ústavnímu soudu (ÚS). Stížnost, pod kterou je podepsáno 34 senátorů ze všech politických uskupení, byla ve...

Výběr článků

Načítám