Hlavní obsah

Pecina navrhne vládě zákaz Dělnické i Národní strany

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Martin Pecina navrhne vládě, aby podala k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zákaz činnosti jak Dělnické, tak i Národní strany. Rozhodl se tak po čtvrteční poradě s pracovníky ministerstva vnitra. Argumenty pro zákaz jsou prý dostatečně vážné.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina v ČT.

Článek

Ještě ve středu Pecina s návrhem na rozpuštění Národní strany váhal. Když Česká televize odvysílala a poté stáhla volební videoklip s heslem Konečné řešení otázky cikánské, řekl, že se nejprve musí poradit se svými úředníky, zda jsou důvody pro zákaz skutečně pádné.

"Ta schůzka už proběhla a pan ministr je rozhodnut podat vládě oba návrhy, tedy na Národní i Dělnickou stranu,“ řekla Právu mluvčí resortu Jana Malíková.

Národní strana by přitom k případnému soudnímu procesu mohla dospět dříve než Dělnická. Té od vítězného sporu s ministerstvem vnitra začátkem března běží půlroční moratorium, po které se Nejvyšší správní soud nemůže stejnou věcí, v níž už rozhodl, zabývat.

"Je pravda, že Národní strana by tak mohla být rozpuštěna dříve,“ potvrdila Malíková.

Návrh pro vládu připraví odborníci ministerstva vnitra, Pecina je chce ale ještě před projednáním ve vládě konzultovat s ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou a ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem.

Reklama

Výběr článků

Načítám