Hlavní obsah

ČT stahuje z vysílání klip Národní strany s "konečným řešením"

Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, Alžběta Trousilová, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Národní strana nasadila do předvolebního vysílání České televize klip, v němž hovoří o konečném řešení cikánské otázky, parazitování či černém rasismu. Ředitel ČT Jiří Janeček ve středu rozhodl o tom, že kontroverzní klip veřejnoprávní stanice vysílat už nebude, přestože jí to ukládá zákon. Podle premiéra Jana Fischera a ministra pro lidská práva Michaela Kocába je spot protizákonný. Aktivitami strany se má zabývat ministr vnitra Martin Pecina.

Článek

"Činím toto rozhodnutí na vlastní zodpovědnost a jsem připraven nést následky," řekl ve vysílání ČT Janeček s tím, že televize nemůže v žádném případě podporovat rasismus a xenofobii. Zákon přitom ukládá veřejnoprávním médiím odvysílat předvolební spoty v podobě, v jaké je strany dodají.

Spot je sestříhán především ze záběrů Romů. Jejich fotografie jsou prokládány hesly o "konečném řešení otázky cikánské", národních zájmech, černém rasismu a dalších tématech, která nacionalisté rozvíjejí. 

Pobouřený Fischer

Proti klipu se ostře postavil premiér Jan Fischer a ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Ve společném prohlášení se oba členové vlády ohradili proti zveřejnění televizního spotu ve veřejnoprávním médiu.

"Jelikož tento spot vyvolává asociace s konečným řešením židovské otázky za 2. světové války, máme za to, že jeho zveřejněním byla naplněna skutková podstata trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ tvrdí Fischer s Kocábem.

Podle nich byla porušena také další ustanovení trestního zákona týkající se hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení. Fischer s Kocábem proto vyzvali ministra vnitra Martina Pecinu, aby se tímto tématem začal neprodleně zabývat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb

Podle Kocába už k tomu Pecina přikročil. Právě v kompetenci ministerstva vnitra je případné rozhodování o návrhu na zrušení politické strany.

Kocáb na mimořádném brífinku před Strakovou akademií přiznal, že k vyjádření k věci ho vyzval sám premiér, který ho kvůli tomu nečekaně navštívil při jednání Rady pro zdravotně postižené.  

Vedení ČT podává trestní oznámení

Kontroverzní předvolební klip byl vysílán spolu se spoty dalších stran a hnutí kandidujících do Evropského parlamentu každý den. Spoty vysílá Česká televize, jak jí ukládá zákon. Její vedení v čele s Jiřím Janečkem podává na Národní stranu trestní oznámení.

"Klip se nám moc nelíbí, ale podle zákona ho nesmíme odmítnout a musíme ho odvysílat,“ řekl Novinkám odpoledne mluvčí České televize Ladislav Šticha. "Jako fyzické osoby podá management v čele s ředitelem ČT trestní oznámení na Národní stranu, protože se domníváme, že jsme byli svědky spáchání trestného činu," řekl Novinkám Šticha.

Odborník: může jít o hanobení rasy a národa

Politolog Miroslav Mareš má za to, že věta "Stop jejich nárokové a kořistnické mentalitě" by byla relevantní i z hlediska hanobení národa, rasy a přesvědčení. "Jde o paušalizované odsouzení celého národa, což už může hranu zákona opravdu překročit."

"Zatímco například u výroku o 'černém rasismu' se dá debatovat o tom, že se skutečně i v rámci romské komunity může vyskytnout rasistický postoj vůči bílé majoritě,“ míní Mareš.

"Vyměňte si ve spotu slovo cikán za slovo Žid a máte mezinárodní skandál. Protiromské vyznění textů a činů NS z minulosti lze srovnat s tím, co psali a dělali nacisté ve třicátých letech minulého století, co poté dělali, když byli u moci. Zkuste si v nich opět vyměnit slovo cikán za slovo Žid," upozornil odborník na extremismus Ondřej Cakl.

"V případě NS měli politologové už dávno říci – tohle je rasismus. Jestli jí projde i tento klip, tak nás bude přes prsty sledovat celá Evropa a ukazovat si na nás, co si tady mohou neonacisté a nacionalisté dovolit," dodal Cakl.

Potíže s češtinou

Ačkoliv se Národní strana zastává takzvaně národních zájmů, nevyhnula se ve svém klipu jazykovému lapsu. Jedno z hesel, jimiž se klip snaží oslovit potenciální voliče, obsahuje zvolání: "Stop protěžování cikánů", přičemž správná podoba slovesa je protežovat. Je odvozeno od francouzského protéger a znamená chránit, podporovat, dávat přednost. Slovo protěžovat souvisí se slovem těžký a žádný reálný význam v češtině nemá.

Klip, který má diváka přesvědčit o tom, že Romové jsou ti špatní, je doplněn hudebním temným podkresem v podání finské skupiny Apocalyptica. Apokalypticky také vyznívá celý spot strany, která o sobě tvrdí, že "brání nás i naše rodiny", zakončen je však idylickým snímkem předsedkyně Petry Edelmannové, k jejíž volbě vyzývá.

Veřejnoprávní televize musí dát podle zákona každé straně stejný prostor k prezentaci. Většina stran klip dodala, omezila se ale na vypočítávání bodů svého programu a představení svých kandidátů. Klip s nápadem tradičně dodala Balbínova poetická strana a také Strana zelených, která těží z trapasu Kateřiny Jacques k biomase. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám