Hlavní obsah

Pokud se v Česku nic nestane, sáhnou Romové k násilí, míní zpěvák Gipsy.cz

Radoslav Banga, zpěvák kapely Gipsy.cz, v rozhovoru pro francouzskou agenturu AFP řekl, že pokud se v České republice neudělá nic proti rasismu, uchýlí se Romové nakonec k násilí. Právě Gipsy.cz budou na letošním ročníku soutěže Eurovision Song Contest v Moskvě zastupovat ČR.

Článek

Banga vyjádřil pohoršení nad nedávným útokem zápalnými láhvemi proti jedné romské rodině, nad nehybností místních politiků a nad stále větším počtem neonacistických demonstrací.

"Když jich v ulici křičí ´Heil´ dvacítka, smějeme se. Když jsou jich tisíce, tak je to méně legrační, ale když neonacisti pochodují obklopeni normálními lidmi, tak se to stává skutečně znepokojivé. Člověk již nemá chuť žít v této zemi," řekl Banga.

Pokud nikdo nic neudělá, tak to špatně dopadne. Romové se nakonec stanou také násilničtí.
Radoslav Banga, zpěvák Gipsy.cz

Zvlášť jej prý rozčiluje, že se česká justice staví proti zákazu krajně pravicové strany, která hlásá "nulovou toleranci" vůči "cikánům". "Pokud nikdo nic neudělá, tak to špatně dopadne. Romové se nakonec stanou také násilničtí," upozornil hudebník.

K účasti v mezinárodní hudební soutěži Banga řekl, že pro něj znamená možnost vystoupit před miliony televizních diváků a říci, "hleďte, jsem tady, jsem Rom, uspěl jsem, vše je možné".

"Uvědomujete si to? Rom reprezentuje Českou republiku, zemi, kde rasismus je tak silný. To je ohromné!" řekl podle francouzské agentury s úsměvem Banga.

Reklama

Související články

Gipsy.cz: Eurosong je občas spíš šaškárna

Česká televize v pondělí v Praze oficiálně představila svého kandidáta do soutěže Eurosong, skupinu Gipsy.cz. "Je to občas spíše šaškárna," připustil na otázku...

Výběr článků

Načítám