Hlavní obsah

Název prasečí chřipka mizí, přichází nová či mexická chřipka

Novinky, Jiří Ovčáček, Alžběta Trousilová, Tomáš Holý

Čeští komunisté se ve středu připojili ke státům a institucím, které brojí proti používání názvu prasečí chřipka pro nemoc, kterou vyvolává kmen viru A/H1N1. Navrhuje název mexická chřipka. Důvodem podle KSČM je to, že název by mohl v lidech vyvolat hysterii, snížit konzumaci vepřového a potažmo způsobit problémy chovatelům prasat.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Článek

„Prosím všechny, aby nový kmen chřipky nebyl spojován s prasaty. Jde o mexickou chřipku, podobně jako šlo v minulosti o hongkongskou nebo španělskou chřipku,“ vyzval na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Spojování chřipky s prasaty by podle něj mohlo ohrozit výrobu a zpracování vepřového masa a vést až k likvidaci tohoto sektoru. Připomněl, že ptačí chřipka a nemoc šílených krav se projevily právě v prudkém snížení spotřeby masa. „Prosím, žádné další hysterie si nemůžeme dovolit. Chceme objektivní přístup,“ sdělil Kováčik. Virem nynější prasečí chřipky se nemůže člověk požíváním masa nakazit.

Proti názvu se v úterý důrazně ozvala i Evropská komise, která navrhuje název nová chřipka. Tento název se už objevuje v materiálech, které EU k nemoci publikuje. Důvod je stejný - neohrozit chovatele prasat.

Psaní názvu změnila ve středu i agentura ČTK. Od středy píše tzv. prasečí chřipka. Učinila tak právě po výzvě Evropské komise. „Označení prasečí chřipka je mediální termín. Cítíme, že to není zcela korektní,“ řekl Novinkám vedoucí směny zahraniční redakce ČTK Václav Frank.

Zároveň však přiznal, že v používání termínu jsou zmatky, protože například zahraniční média stále používají pojem prasečí chřipka, stejně tak jako světová zdravotnická organizace.

Veterináři: prasata za to nemůžou

Tentýž problém, tedy ohrožení chovů kvůli panice, mají i veterináři a chovatelé. Jejich zástupci tvrdí, že není nejmenší důvod tak hrozbu nazývat, protože mutace viru se u prasat vůbec neobjevila.

Toto není záležitost prasat, to se šíří od člověka k člověku.
ředitel vepřína v USA

"Nový virulentní virus chřipky má s prasaty společné pouze to, že zřejmě v těle prasete došlo k předpokládanému posílení, či spíše zmutování, viru chřipky při využití vlastností viru chřipky lidské, ptačí a prasečí," zdůvodnil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Podobné hlasy chodí i ze světa. „Tato varianta nemoci se nikdy neobjevila mezi našimi vepři v žádné zemi, kde společnost působí. Víme, že žádné prase neonemocnělo, neonemocněl ani žádný člověk na našich farmách." Na závěr dodal: „Toto není záležitost prasat, to se šíří od člověka k člověku,“ řekl ředitel vepřína v americké Glorii Larry Pope.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít tvrdí, že to, jak se nemoci říká, není podstatné. "Myslím, že to není základní, jestli budeme říkat prasečí (chřipka). Já chápu kolegy z té zvířecí říše, že mají k tomuto připomínky," řekl ČTK hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Izrael má pro změnu jiné motivace

Za jiný název - mexická chřipka - lobbuje Izrael. S ohrožením chovu prasat ale nemá jeho iniciativa nic společného. Židovské náboženství považuje vepřové maso za nečisté, stejně jako prasata. Odmítá proto název prasečí chřipka a prosazuje jméno mexická. Země má jeden potvrzený případ nákazy.

Anketa

Jaký název této nemoci byste preferovali?
Prasečí chřipka
15,4 %
Mexická chřipka
81,7 %
Severoamerická chřipka
1,3 %
Nová chřipka
1,6 %
Celkem hlasovalo 15515 čtenářů.

Jaké názvy se navrhují

mexická chřipka

severoamerická chřipka

nová chřipka

tzv. prasečí chřipka

Reklama

Výběr článků

Načítám