Hlavní obsah

Šimonovský odchází ze Sněmovny, nahradí ho Husák

Právo, Novinky, Oldřich Danda, Pavel Stöckl
Aktualizováno

První místopředseda Poslaneckého klubu KDU-ČSL Milan Šimonovský se k datu 30. dubna 2009 vzdává svého poslaneckého mandátu. Důvodem je skutečnost, že byl na pondělním zasedání vlády jmenován do pětičlenné rady Českého telekomunikačního úřadu. S činností v této radě je podle zákona výkon poslaneckého mandátu neslučitelný.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Milan Šimonovský (KDU-ČSL)

Článek

Šimonovský Právu řekl, že o post v radě ČTÚ projevil zájem již před několika měsíci, neboť se o danou problematiku dlouhodobě zajímá a ve Sněmovně dělal většině telekomunikačních norem zpravodaje. 

Poslanec také řekl, že je již "nasycen politikou" a chce uvolnit místo mladším. Šimonovský v této souvislosti řekl, že v rámci KDU-ČSL nastal čas na generační výměnu.

Takový přestup může u občanů vyvolat dojem, že se představitelé končící vládní koalice snaží zabezpečit. Průzkumy veřejného mínění zatím lidovcům velké šance před předčasnými volbami nedávaly. V posledním průzkumu volebních preferencí agentury STEM lidovci získali jen 4,4 procenta a v takovém případě by se nedostali do parlamentu. [celá zpráva]

Milana Šimonovského nahradí podle lidoveckého mluvčího Martina Horálka v Poslanecké sněmovně bývalý starosta obce Těšany a současný náměstek ministra průmyslu a obchodu Jan Husák.

Jan Husák se narodil 13. září 1958, je ženatý, má dvě dcery a syna. V roce 1977 maturoval na Střední průmyslové škole strojnické v Brně.
Devatenáct let působil v První brněnské strojírně v Brně ve funkcích konstruktér, ekonom, vedoucí koordinátor dodávek investičních celků v oboru energetiky, následně jako personální specialista pro mzdové systémy.
Od roku 1996 do roku 1997 působil ve funkci regionálního ředitele společnosti specializované na inženýrské činnosti.
V březnu 2009 byl jmenován náměstkem ministra průmyslu a obchodu, tohoto postu se s nabytím poslaneckého mandátu vzdá. V roce 1998 byl zvolen starostou obce Těšany.
V období let 2004-2008 byl zvolen zastupitelem Jihomoravského kraje, kde se věnoval zejména problematice sportu a mládeže. Zabývá se problematikou nestátních neziskových organizací a charitativních organizací. Je členem CK KDU-ČSL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám