Hlavní obsah

Bude-li bývalý šéf Ku Klux Klanu v Praze provokovat, zatkneme ho, slíbila policie

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, Josef Koukal

Návštěvu bývalého šéfa Ku Klux Klanu Davida Dukea, který je od pátečního dopoledne v Praze, policie ostře sleduje. Podle informací Práva je připravena Američana zatknout a vyhostit při prvním porušení zákona. "Informaci, že by se připravovalo jeho vyhoštění, nemohu v tuto chvíli potvrdit ani vyloučit,“ uvedla opatrně mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Foto: Profimedia.cz

David Duke na archivním snímku z roku 2008.

Článek

"Situaci sledují pracovníci správy hlavního města Prahy ve spolupráci se specialisty na extremismus,“ sdělila Právu mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Zákonný důvod k zadržení někdejšího předáka rasistického hnutí podle ní policie v době jeho příjezdu v rukou neměla.

Podle některých informací by policie s Dukeovým zatčením nemusela čekat, až se dopustí excesu. Dobře informovaný zdroj Právu sdělil, že jméno Davida Dukea je uvedeno v evidenci nežádoucích osob a jako takový by mohl být vyhoštěn okamžitě, jakmile ho policie ztotožní například při namátkové kontrole dokladů.

K zadržení není zatím důvod

Mluvčí kriminálky Pavla Kopecká však informaci nepotvrdila. "Podle mých informací neexistuje v tuto chvíli právní titul, na základě kterého by mohl být pan Duke zadržen,“ uvedla Kopecká.

Ani specialista na extremismus z pražské policejní správy David Janda nechtěl o taktice bezpečnostních opatření v souvislosti s návštěvou Američana v hlavním městě hovořit a s dotazy odkazoval na tiskové oddělení pražské policie.

"Neřekneme nic jiného, než že situaci kolem pana Dukea monitorujeme, a pokud by se dopouštěl nějakého trestného činu nebo pobuřování, jsme připraveni zakročit,“ uvedl pouze mluvčí pražské policie Ján Mikulovský.

Podle Kopecké policie Dukea přímo sledovat nemůže. "Tím bychom porušili jeho práva, která má jako každý turista. Monitoring se týká jen jeho veřejných aktivit,“ vysvětlila Kopecká.

Návštěvu monitorují i tajné služby

Návštěva se samozřejmě dostala i do hledáčku tajných služeb, které extremistickou scénu průběžně mapují. "Mohu jen zopakovat, co jsem k návštěvě pana Dukea už řekl. Kdykoli k nám přijíždí osoba, u níž existuje riziko, že by mohla ohrozit bezpečnost státu nebo propagovat rasismus, násilí či antisemitismus, situace bedlivě sledujeme,“ uvedl mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert.

Duke měl hned první den svého pobytu v České republice vystoupit s přednáškou na půdě Univerzity Karlovy. Škola ale akci nepovolila. Nesouhlas s Dukeovou návštěvou vyjádřili odstupující ministři Ivan Langer (ODS) i Michael Kocáb (za SZ).

Podle textu podepsaného Filipem Vávrou, který je spojován s neonacistickým Národním odporem, má bývalý vůdce Ku Klux Klanu na programu dvě přednášky - v sobotu v centru Prahy a v neděli v Brně. O místě jejich konání se zájemci dozvědí údajně na webu těsně před jejich začátkem nebo zavoláním na zveřejněné telefonní číslo.

Američan podle organizátorů přijede do ČR propagovat svoji knihu Moje probuzení. Právnička Klára Kalibová, která dlouhodobě sleduje situaci na ultrapravicové scéně, uvedla, že obsahuje pasáže, které mohou být vykládány jako snaha o ospravedlnění či zpochybňování holokaustu, a skládá dohromady informace z historie takovým způsobem, že obviňuje židovskou komunitu z celospolečenského spiknutí a z ovládání médií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám