Hlavní obsah

Ledoví muži přišli o tři týdny dřív

– Praha
Novinky, Luděk Fiala

Počasí tento týden opět potvrzuje, že se letos na jaře drží zhruba v třítýdenním předstihu před normálem. Teploty i oblačnost v nadcházejícím týdnu budou odpovídat období kolem tzv. zmrzlých mužů, tedy zhruba poloviny května, kdy jsou typická chladná rána s četnými přízemními mrazíky a jasné dny s teplotami do 20 stupňů.

Článek

„Počasí u nás bude ovlivňovat výběžek vyššího tlaku vzduchu od severu, který bude přinášet většinou slunečno. Srážky se budou vyskytovat ojediněle od středy,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Ráz počasí podle ní bude charakteristický pro období ledových mužů Pankráce, Serváce a Bonifáce, kteří jsou v kalendáři 12., 13. a 14. května. Už pondělní ráno bylo velmi chladné. „Teploty na Sněžce byly ve dvou metrech nad zemí na nule,“ poznamenala Honsová.

Nejvyšší denní teploty by ale měly šplhat k příjemným hodnotám. Od pondělí do středy to bude rozmezí 16 až 20 stupňů, ranní teploty budou klesat na pět až jeden stupeň. V úterý bude lidem na Moravě a ve Slezsku poněkud chladněji, a to působením zesilujícího větru, který v nárazech přesáhne rychlost 50 km/h.

Ve středu odpoledne se může začít tvořit kupovitá oblačnost, a to zejména v horských oblastech na severu. Může přinést slabé dešťové přeháňky nebo bouřky.

Ve čtvrtek přijde ochlazení. Odpolední teploty vystoupí jen na 13 až 17 stupňů, lokálně se vyskytne nízká oblačnost s přeháňkami nebo bouřkami. Od pátku se pak počasí vrátí k hodnotám z počátku týdne.

Průměrná denní teplota v Klementinu pro současné období se pohybuje na 11 stupních, upřesnila Honsová s tím, že naměřené hodnoty tomu odpovídají, a to kvůli chladným ránům.

Reklama

Výběr článků

Načítám