Hlavní obsah

Topolánek: Za pádem vlády stojí Klaus a Bém

Novinky, Alžběta Trousilová, Luděk Fiala
Praha
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek ve středu v České televizi nařkl prezidenta Václava Klause a pražského primátora Pavla Béma, že stojí za úterním pádem vlády. K této dvojici připojil ještě poslance Vlastimila Tlustého. Podle Topolánka byla opozice výsledkem hlasování sama překvapena.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Topolánek označuje americkou ekonomickou politiku za cestu do pekel.

Článek

"O roli Tlustého, Béma a Klause od minulého podzimu v této hře snad nikdo nepochybuje,“ prohlásil Topolánek v pořadu ČT Události, komentáře.

Topolánek už v podvečer mluvil v Radiožurnálu o tom, že na Hradě se v úterý večer pozdě do noci slavilo, údajně déle než v Lidovém domě, sídle ČSSD. "Slavilo se na Mariánském náměstí na magistrátu, slavilo se na Pražském hradě - dneska do půl druhé do rána, jsem slyšel, slavilo se podle mě v Kremlu a na ruské ambasádě a možná se trochu také slavilo v Lidovém domě, ale to míň," řekl Topolánek.

ČSSD prý úspěch nečekala

Doplnil, že nerozumí postoji Jiřího Paroubka, protože mu pád vlády nic nepřinese. "Mávnutím proutku jsme se dostali mezi země, mezi které jsme se dostat nechtěli. To mi připadá tragické,“ pokračoval premiér, podle kterého tomuto bezprecedentnímu kroku v Evropě nikdo nerozumí.

Podle něj ale ČSSD zřejmě ani nečekala, že se svým návrhem na vyslovení nedůvěry ve Sněmovně uspěje. "Socialisté vypadali zaskočeně,“ řekl.

Topolánek v ČT také řekl, že jediným východiskem ze současné situace jsou předčasné volby, přičemž za reálný termín jejich konání označil září. "Když to nebude nikdo brzdit, stihnout se to dá. Já bych to velmi silně doporučoval a nejde o to, pro koho je to výhodné,“ uvedl premiér.

Obamovu návštěvu krize vlády nepostihne

Topolánek se také vyjádřil ke spekulacím, zda pád vlády neovlivní jeho pozici při návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy. "Přijíždí na pozvání českého předsednictví na neformální summit EU, ne na bilaterální návštěvu Václava Klause nebo Mirka Topolánka," řekl premiér.

To, že Obama přijede i přes politické problémy, potvrdil ve středu i mluvčí Bílého domu Mike Hammer.

Topolánek: oslabí to pozici ČR v EU

Topolánek v podvečer na Radiožurnálu kritizoval chování ČSSD, která oslabila pozici Česka jakožto předsednické země EU. Podle něj teď nebude pozice země při vyjednávání tak silná. Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek řekl, že by vláda mohla EU řídit do konce června a během té doby se dohodl úřednický kabinet. To ale Topolánek odmítá.

"Pro ně je to velmi pohodlné. Oni ví, že nebudou umět vyřešit ekonomickou krizi, ale že nejsou vůbec schopni řídit Evropskou unii,“ řekl Topolánek. Opozice se podle něj chová cynicky, oslabila pozici Česka v EU, a přitom dává najevo, že by nynější vláda předsednictví mohla dokončit. Sám ale neuměl říct, zda jeho vláda bude u moci do června.

Premiér opět řekl, že pokud Klaus bude chtít pověřit sestavením vlády politika ODS, bude to on. "Z ODS může pověřit pouze mě, to je ten vzkaz panu prezidentovi,“ řekl Topolánek. V ČT doplnil, že rozhodnutí je čistě na prezidentovi.

Zeman z vývoje radost nemá

K současné politické situaci se v České televizi vyjadřoval i expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman. Řekl, že sociální demokraté nyní vládu potápět neměli. "Nemám z toho radost. Tomáš Masaryk kdysi říkal, že sociální demokracie je strana, která v rozhodujících chvílích klade zájmy státu nad zájmy své vlastní partaje," řekl Zeman.

Doplnil, že ač nynější vládu rád nemá, v předsednictví si vede překvapivě dobře. "Dost dobře nerozumím, proč svrhává vládu v polovině evropského předsednictví," řekl na adresu ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám