Hlavní obsah

Husté sněžení doprovodí silný vítr, hrozí komplikace na silnicích

Právo, Novinky, Luděk Fiala, lid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Očekávané sněhové srážky dorazily ve středu odpoledne na severní Moravu a během noci na čtvrtek se rozšíří na většinu území České republiky. Vzhledem k tomu, že sněžení bude stále doprovázet silný vítr, který v ČR fouká už od úterního odpoledne, hrozí v nížinách sněhové jazyky a v horských oblastech závěje, které mohou zkomplikovat dopravní situaci.

Článek

"Na Moravě a ve Slezsku začalo sněžit kolem 14. hodiny, kolem půlnoci by mělo být kolem pěti centimetrů nově napadeného sněhu," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. "V Čechách se ve čtvrtek probudíme do zasněženého rána, napadne také zhruba pět centimetrů čerstvého sněhu, který ale přes den v polohách do 600 metrů roztaje," doplnila.

Honsová zároveň připomněla, že během noci na čtvrtek bude nadále velmi větrno. "Teď máme v nížinách nárazy kolem 70kilometrů za hodinu, na horách to je až 90 kilometrů za hodinu," řekla s tím, že vítr se bude uklidňovat až ve druhé polovině noci. Poznamenala, že nejsou k dispozici údaje o rychlosti větru na Sněžce, kde se v úterý částečně zřítila budova meteorologického pracoviště na polské straně. [celá zpráva]

Silný vítr a husté sněžení podle ní mohou být příčinou zmatků na silnicích, kde se budou tvořit sněhové jazyky a závěje.

Další intenzivní sněžení zasáhne území České republiky v noci z pátku na sobotu, doplnila Honsová.

První bouřky

V čtvrtek také budou moci lidé pozorovat ojedinělé bouřky. Jedna se vyskytla už v úterý v Brně.

"Jsou to typické jarní bouřky způsobené rychlým vpádem chladného vzduchu od severu a vzestupným prouděním," vysvětlila Honsová.

Silničáři na Vysočině jsou bez obav

Obavy nemají z počasí silničáři na Vysočině. Dispečer krajské správy údržby silnic tvrdí, že jsou cestáři připraveni vyjet ihned a vždy. Zkušenosti řidičů jsou ale právě v kraji Vysočina poněkud jiné. Už ve středu ráno byly mnohde silnice jenom těžko sjízdné. Velmi špatná byla situace v nejsevernější části Žďárských vrchů.

"Jel jsem asi po šesté hodině ráno z Nového Města na Moravě do Žďáru nad Sázavou a viděl jsem dokonce jedno auto v příkopu. Patrně už v noci to hodně klouzalo,“ řekl jeden z řidičů.

Velmi kluzká, i když v nejtěžších úsecích posypaná, byla silnice tradičně z Nového Města na Moravě směrem na Poličku. Tady mohla jet auta jenom s největší opatrností.

Nejvyšší teploty v příštích dnech

Čtvrtek: 1 - 5

Pátek: 0 - 4

Sobota: 3 - 7

Neděle: 4 - 8

Pondělí: 5 - 9 

"Z Jimramova do Nového Města jsem jel stále nejvýš na trojku. Rychleji než padesátkou se nedalo jet,“ uvedl Josef Novotný z Poličky.

Reklama

Související články

S příchodem jara zasype Česko sníh

Příchod jara se letos pravděpodobně nevydaří tak, jak by si většina lidí přála. Ve druhé polovině tohoto týdne se prudce ochladí a na většině území bude opět...

Výběr článků

Načítám