Hlavní obsah

VIDEO: Soud odmítl rozpustit Dělnickou stranu

– BRNO • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, Petr Kozelka

Nejvyšší správní soud (NSS) v úterý v Brně odmítl návrh vlády na rozpuštění Dělnické strany kvůli podezření, že v podstatě zastřešuje různá ultrapravicová a neonacistická uskupení včetně Národního odporu. Rozsudek je podle politologů precedentem. Podle odůvodnění soudu vláda nepředložila dostatečné důkazy, které by rozpuštění umožnily.

Článek

Příznivci strany přijali vynesení verdiktu v soudní síni s nadšením, za což je musel soudce okřiknout. Předseda strany již před zahájením jednání avizoval, že po vynesení rozsudku přednese před budovou soudu projev.

"NSS dokázal, že nepodléhá politickým tlakům. Z tohoto návrhu by měl vyvodit zodpovědnost i pan ministr (vnitra Ivan) Langer, který nás bezostyšně urážel a nazýval neonacisty. Soud řekl, že nic z toho nebylo pravda. Byla to snaha poškodit DS před volbami," řekl ČTK Vandas po jednání.

Porazíme vládu i ve volbách, hřímal Vandas

Po skončení jednání přivítalo před budovou soudu Vandase asi 20 lidí bouřlivým potleskem a skandováním.

"Vykopeme je z kanceláří, kde si mysleli, že budou u svých koryt chrochtat navždy. Ministr Langer by měl rezignovat, je to osoba spjatá s podsvětím a značně nedůvěryhodná. Vláda se má v budoucnu na co těšit, nyní jsme vládu porazili u soudu, příště ve volbách," pravil Vandas ke svým příznivcům.

Langer: Na prioritě boje proti extremismu se nic nemění 

Ministr vnitra Ivan Langer v tiskovém prohlášení sdělil, že rozhodnutí soudu respektuje. "Dnešní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu by si nikdo, kdo chce porušovat základní principy demokratického fungování naší země, neměl vykládat tak, že hodláme rezignovat na prosazování této své priority," napsal ministr s tím, že šlo o vůbec první případ, kdy soud na návrh kabinetu rozhodoval o rozpuštění politické strany, což umožnilo stanovit jasná pravidla.

Langer dále napsal, že jeho resort bude situaci kolem extremismu v ČR i nadále monitorovat a je připraven mu čelit.

Předseda senátu Vojtěch Šimíček v odůvodnění řekl, že politické strany vyžadují zvýšenou ochranu a má u nich být ztížená rozpustitelnost. Řekl také, že je nutné posoudit, zda je vytýkané jednání jednoznačně přičitatelné žalované straně nebo jede pouze o excesy jednotlivců. Je také podstatné, zda je jednání žalované strany v rozporu s demokratickými principy a zda důkazy o její bezprostřední nebezpečnosti jsou dostatečné.

Důkazy vlády jsou podle předsedy senátu nedostatečné

"Stranu nelze postihnout pro kritiku státu," řekl Šimíček. Vždy podle něj záleží na reálném potenciálu strany ohrozit demokratické fungování státu.

Šimíček také řekl, že stát jako žalující strana má k dispozici celý exekutivní aparát, který může využít k dokladování nezákonnosti jednání. Nepřímo tak naznačil, že důkazy, které vláda předložila, jsou nedostatečné.

.: Příznivci DS před budovou Nejvyššího správního soudu.foto: ČTK/Igor Šefr

To dokladoval na tvrzení vlády o údajné spolupráci DS a neonacistického Národního odporu, kterou však podle jeho slov kabinet nijak nedoložil. Vláda podle soudu taktéž nedoložila, že se DS snaží uchopit moc v ČR nedemokratickými prostředky. Úterní rozsudek nicméně neznamená, že by vláda nemohla podat podnět na zrušení DS znovu.

DS podle vlády usilovala o likvidaci demokratického systému. Předseda DS Tomáš Vandas se však vůči podobným nařčením dlouhodobě brání.

Vandas už před sedmi týdny stanul před sedmičlenným senátem spolu se zástupcem ministerstva vnitra Václavem Henychem. Ten uváděl, že DS provedla nepovolenou demonstraci a pokračovala v zakázaném shromažďování v Hradci Králové a Litvínově.

Dělnická strana také vydala prohlášení, v němž požaduje "nulovou toleranci k polistopadovému politickému systému, po jehož odstranění již delší dobu volá“. Henych to označil za jednoznačnou výzvu k revolučnímu zákroku, což Vandas odmítl s tím, že DS se hodlá s režimem vypořádat politicky, nikoli násilím.

Vandas už dříve oznámil, že pokud by byla DS rozpuštěna, v několika týdnech vznikne podobné uskupení pod jiným názvem.

Anketa

Souhlasíte s verdiktem soudu, který odmítl rozpustit Dělnickou stranu?
Ano
65,1 %
Ne
34,9 %
Celkem hlasovalo 14184 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám