Hlavní obsah

VIDEO: Lidé se zbavují exotických želv, ty se zabydlují v českých rybnících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Želvy nádherné dovezené z Floridy si dříve mohl pořídit téměř každý. Malá želvička ve tvaru pětikoruny vyšla zhruba na 80 korun a v obchodech si jí běžně mohlo koupit i malé dítě bez vědomí rodičů. Až po vstupu do Evropské unie v roce 2004 už se u nás tyto želvy nesměly prodávat. Ale i když je éra nakupování vodních želviček dávno pryč, její následky můžeme sledovat dodnes.

Článek

Želví samice totiž mohou dorůstat až 30 centimetrů, mohou vážit tři kilogramy. Řada lidí, která si tehdy koupila roztomilé malé zvířátko, teď neví, co si s takovým velkým tvorem počít nebo se o něj zkrátka nechtějí starat.

Není divu, že pak vodní želvy potkáváme volně v přírodě, například v rybnících, řekách či dokonce v lesích. Podle odborníků je ale tento počin pro naší faunu nebezpečný. Vodní želva je totiž predátor, který může požírat žáby nebo i malé kachny.

O téměř neřešitelném problému dobře vědí v zoologických zahradách. Například v pražské zoo projdou rukama chovatelů stovky opuštěných želv, další desítky nabízejí sami majitelé, kteří už o želvy nemají zájem.

V zoologických zahradách pro ně ale v teráriích nejsou místa. Navíc se tam svým druhem vůbec nehodí. Největší počet opuštěných vodních želv je vypozorován u městských aglomerací - tedy tam, kde si je lidé před několika lety ve velkém nakupovali. Želvy nádherné prý ale dokážou nachodit i spoustu kilometrů, mohou se tedy vyskytovat i ve vesnicích či na odlehlých místech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám