Hlavní obsah

Pospíšil: Vesecká žalobce za kauzu Čunek netrestala

Právo, ČTK, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Personální změny, které uskutečnila nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká na státních zastupitelstvích, nesouvisely podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila s kauzou Čunek. Uskutečnily se v rámci obvyklých pravidel, řekla mluvčí ministerstva Zuzana Kuncová.

Článek

Pospíšil požádal Veseckou o vysvětlení, proč muselo pět žalobců změnit místo. Státní zástupci totiž nesouhlasili s tím, jak nejvyšší státní zástupkyně postupovala v údajné korupční kauze vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Novinářům tvrdili, že je Vesecká přeřazením na jiná místa trestá.

Nejdůležitější personální změny se týkaly státních zástupců Petra Kovandy, Romana Hájka, Lumíra Crhy, Igora Stříže a Iva Ištvána. Ti si v médiích stěžovali, že je Vesecká přeřadila kvůli jejich stížnostem na postup v kauze Čunek na horší práci.

Podle ministerstva Vesecká Pospíšila informovala o důvodech jejich přeřazení. "Z poskytnutých informací vyplývá, že se změny v působení jednotlivých státních zástupců udály v rámci obvyklých pravidel," uvedla Kuncová. "Z faktů také vyplývá, že ani jeden ze státních zástupců jmenovaných v článku nebyl nijak činný v takzvané kauze Čunek," dodala.

Ministerstvo: Je to Vesecké věc

Ministerstvo dále uvedlo, že přeřazování státních zástupců mezi jednotlivými úseky je plně v kompetenci Vesecké a je přípustné. "Státní zástupci mají jinou právní pozici než soudci," vysvětlila mluvčí.

V úterý oznámil svůj odchod z funkce Milan Šošovička, původní vyšetřovatel případu Jiřího Čunka. Podle Práva končí ve funkci šéfa protikorupční skupiny v Olomouci koncem měsíce.

Páteční deník Právo navíc upozornil, že se rozpadá tým elitních žalobců, který v minulých letech řešil nejzávažnější hospodářské kauzy na pražském vrchním státním zastupitelství. Odbor závažné hospodářské a finanční kriminality opouštějí hned tři státní zástupci.

A že byli kritici Vesecké přeloženi na horší místa? „Nelze tvrdit, že některé působnosti Nejvyššího státního zastupitelství jsou důležitější než jiné,“ uvádí se v oficiálním stanovisku, které Právu poskytla Kuncová.

Nic se jim nestalo, uznal ministr

Pospíšil přijal argumenty Vesecké. Kovanda byl prý na mezinárodní odbor zařazen poté, co bylo k 1. lednu zrušeno oddělení, které vedl na odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. Vesecká popřela také informace o jeho údajně špatné jazykové výbavě.

„Ze své pozice zastupoval Českou republiku na všech mezinárodních konferencích a seminářích,“ argumentuje Vesecká. Hájek je stále přidělen k odboru přezkumného řízení. „Stížnostní agenda, jež se dotýká přezkoumávání postupu státních zástupců v celé soustavě v konkrétních věcech, je jednou z nejvýznamnějších činností Nejvyššího státního zastupitelství,“ uvádí Vesecká.

Přeložením Crhy z trestního odboru vyřešilo údajně státní zastupitelství koncepční otázku „sjednocování dozoru nad místy, kde je omezena osobní svoboda“. Ištvan se prý vrátil na Vrchní státní zastupitelství po pouhých dvou měsících působení na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně. Dojíždí tak stejně jako předchozích deset let, kdy si prý na nic nestěžoval.

Kuncová navíc zdůrazňuje, že ani jeden z uvedených státních zástupců nebyl v Čunkově kauze přímo činný. To ale není zcela pravda, protože Ištvan ze své tehdejší pozice vrchního státního zástupce v Olomouci kontroloval činnost žalobců v kauze Čunek. Například udělil výtku jihlavskému žalobci Arifu Salichovovi, který Čunkovo stíhání zastavil.

ČSSD: Pospíšil tím převzal zodpovědnost

S Pospíšilovým vyjádřením se nehodlá smířit opozice. „Tím, že posvětil její (Vesecké) personální politiku, převzal jednoznačně odpovědnost za stav státních zastupitelství,“ uvádí v oficiálním stanovisku bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc. „ČSSD žádala ministra o sdělení stanoviska a prošetření celé záležitosti. Ministr tuto věc odbyl bez řádného zdůvodnění jen s tvrzením, že zákon nebyl porušen,“ dodává Tejc s tím, že se sociální demokraté pokusí téma otevřít na nejbližším plénu poslanecké sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám