Hlavní obsah

Poslanci dali šanci výrazně vyšším pokutám za ničení památek

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci ve středu pustili do sněmovního druhého čtení novelu památkového zákona, která výrazně zvyšuje pokuty za zničení nebo poškození kulturní památky. Maximální pokuta by se v případě schválení zákona zvýšila na 4 milióny korun oproti dnešním desetitisícovým částkám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Návrh předložil ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL).

Článek

Předloha z dílny ministra kultury Václava jehličky (KDU-ČSL) například umožňuje krajskému úřadu udělit pokutu až do výše 4 milióny korun, pokud podnikatel neudržuje národní kulturní památku v dobrém stavu, nechrání jí před ohrožením nebo ji zničí.

Stejná pokuty by hrozila v případě, kdy by došlo k restaurování památky bez závazného stanoviska krajského úřadu a v případě pokusu vyvézt památku do zahraničí bez souhlasu ministerstva kultury.

V současné době lze za takové jednání podle platného zákona z roku 1987 uložit pokutu mnohem nižší - 500 tisíc korun. V platné předloze je ještě dokonce uvedena pokuta v bývalých československých korunách, v Kčs.

V případě majitelů památek se zvyšuje maximální pokuta u poškození kulturní památky z 10 tisíc korun na 2 milióny korun, v případě národní kulturní památky z 50 tisíc korun na 4 milióny korun.

Menší zátěž pro obyvatele památkových zón

Novela, kterou se ve středu Sněmovna zabývala, také přesouvá v oblasti památkové péče některé kompetence z ministerstva na kraje a snižuje administrativní zátěž lidí, žijících v památkových zónách. Podle ministra Jehličky v současné době musí žádat o speciální povolení i lidé, kteří sice žijí v památkové zóně, ale přitom bydlí v domě například z 50. nebo 60. let.

"Chce-li si takový člověk opravit bytové jádro, musí žádat o povolení stejně, jako kdyby chtěl opravovat renesanční fasádu," upozornil Jehlička. Novela podpořila ve Sněmovně i opozice. "S tím materiálem souhlasím a děkuji za něj," uvedl bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák. Komunista Miroslav Grebeníček chtěl sice původně navrhnout zamítnutí předlohy, ale rozmyslel si to. Připomínky chce řešit ve druhém čtení pozměňovacími návrhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám