Hlavní obsah

Na rozvoj Brdska půjde 1,25 miliardy korun

– PRAHA

Na ministerstvu financí ve čtvrtek poprvé jednala vládní komise pro rozvoj Brdska, která má koordinovat investiční projekty v obcích v okolí plánované stavby amerického radaru. Náměstek ministra financí a šéf komise Ivan Fuksa (ODS) Právu sdělil, že stát hodlá věnovat na rozvoj obcí poblíž vojenského újezdu celkem 1,25 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na rozvoj obcí v okolí vojenského újezdu Brdy má přijít více než miliarda.

Článek

Podle Fuksy by investice měly mířit hlavně do infrastruktury či dopravní dostupnosti.

Vláda se zavázala, že peníze budou do brdských obcí směřovat bez ohledu na to, zda Američané nakonec radar nedaleko Míšova na Plzeňsku postaví. Ve třináctičlenné komisi zasedají zástupci ministerstev, Plzeňského a Středočeského kraje a Úřadu vlády.

Brdské obce reprezentují starosta Spáleného Poříčí na Plzeňsku Pavel Čížek a Rožmitálu pod Třemšínem z Příbramska Josef Vondrášek. Zatímco Čížek je zastáncem vyjednávání s vládou, Vondrášek zastupuje ligu starostů, která radar razantně odmítá.

Ministerstvo financí podle Fuksy vyčlenilo asi 200 až 250 miliónů, zbytek by měl být mimo jiné z evropských fondů. Komise rozšířila seznam obcí, do kterých by měly jít peníze, o některé obce z Příbramska a Rokycanska. Celkem jich je tedy více než dvacet. Leží zhruba v okruhu deset kilometrů od plánovaného místa americké protiraketové základny.

Členové komise musí do konce října vypracovat a odevzdat vládě seznam projektů na Brdsku.

Američané si pro svůj protiraketový radar vybrali lokalitu ve vojenském prostoru Brdy nedaleko obce Míšov. Ve společnosti však podle průzkumů převažují odpůrci radaru, proti je i parlamentní opozice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám