Hlavní obsah

Poslanec ČSSD Svoboda pro radar hlasovat nebude

Právo, Novinky, ada, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec Miroslav Svoboda (ČSSD), který si jako člen parlamentní delegace prohlédl radar USA na Marshallových ostrovech, řekl v pátek Právu, že bude v konečném hlasování ohledně umístění radaru v ČR respektovat negativní stanovisko své strany. Ve čtvrtek přitom připustil, že zařízení, které viděl, nijak neohrožuje místní obyvatele a vyslovil se pro přijetí americké nabídky.

Článek

"V konečné fázi budu hlasovat proti (radaru), protože jsem sociální demokrat a byl jsem zvolen za sociální demokracii. Proto se podřídím většinovému stanovisku," řekl Svoboda v telefonickém rozhovoru z Havaje.

S tím počítá i stranické vedení. "Předpokládám, že všichni naši poslanci včetně pana Svobody budou respektovat názor klubu," sdělil Právu po pátečním jednání stranického grémia místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Svoboda ale poznamenal, že vždy ve strane říkal, že je zastáncem radaru a v tomto smyslu chce ovlivňovat své okolí.

Poslanec ve čtvrtek uvedl, že by podle něj mělo Česko nabídku USA přijmout. Americký protiraketový radar na Marshallových ostrovech neohrožuje své bezprostřední okolí, ani příliš nezasahuje do života místních obyvatel. [celá zpráva]

Svobodův postoj by neměl zvrátit stanovisko ČSSD k radaru

Šéf soc. dem. poslanců Michal Hašek Právu řekl, že by se v úterý na jednání klubu mohla rozvinout diskuse o technických parametrech radaru, který mohli na Marshallových ostrovech shlédnout poslanci vyslaní organizačním výborem Sněmovny. Mezi nimi je kromě Svobody i Antonín Seďa a Petr Wolf (všichni ČSSD).

"Nebudeme reagovat nějak kvapně, usnesením o závazném hlasování apod.," přiblížil šéf poslanců ČSSD.

Předseda soc. dem. Jiří Paroubek v sobotu předloží návrh na zahájení druhého kola diskuze o radaru Ústřednímu výkonnému výboru.

Podle něj diskuse, která by měla skončit v květnu, neovlivní odmítavé stanovisko většiny členů k radaru, přestože se on sám na věc nedívá "vysloveně odmítavě".

Hašek si myslí, že nikdo nemá k dipozici takové informace o radaru jako dotyční. "Rozhodně to není tak, že by jedna cesta měla otočit oficiální stanovisko ČSSD," poznamenal Hašek, který očekává, s jakými informacemi poslanci přijdou, a že se rozvine demokratická debata.

ČSSD nechce bilaterální smlouvu mezi ČR a USA

I když se Hašek grémia neúčastnil, předpokládá, že o radaru se hned tak hlasovat nebude. Pokud nebude vyslyšen požadavek levice, aby se k věci konalo referendum, bude rozhodovat parlament.

"Otázka hlasování se může stát otázkou za 8 až 10 měsíců. Do té doby nás čekají desítky nejrůznějších jednání na úrovni ČR," uvedl Hašek.

Oficiální postoj ČSSD říká, že radar v Brdech nemůže být umístěn na základě bilaterální dohody ČR s USA. Soc. dem. by mohla o zařízení uvažovat, pokud by byl součástí NATO. A trvá na tom, aby se o věci konalo všelidové hlasování.

To se však zatím nepodařilo uzákonit, a to ani v jednorázové podobě. Proti se staví zejména ODS a její šéf, premiér Mirek Topolánek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám