Hlavní obsah

Zemřel legendární Vinnetou, herec Pierre Brice

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 86 let zemřel francouzský herec Pierre Brice, který se proslavil rolí filmového apačského náčelníka Vinnetoua z románů Karla Maye. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na hercova právníka.

Článek

Podle agentury DPA zemřel umělec v náručí své ženy v pařížské nemocnici. Příčinou smrti byl zápal plic.

Foto: Profimedia.cz

Pierre Brice v roce 2007 v seriálu Rudé růže

Pierre Louis le Bris, jak se legendární filmový Vinnetou Karla Maye jmenoval vlastním jménem, se narodil 6. února 1929 ve francouzském Brestu. Brice pocházel ze staré francouzské šlechtické rodiny.

V pouhých 19 letech se Brice dobrovolně přihlásil do války v Indočíně. Když v roce 1952 ukončil vojenskou službu, tak začal proti vůli své rodiny studovat herectví.

Foto: Profimedia.cz

Pierre Brice jako Vinnetou

V roce 1954 dostal vedlejší roli ve filmu Půjde do tuhého, ve které ovšem pouze držel dveře. Průlom v Briceově kariéře nastal až v roce 1958, kdy si zahrál ve filmech Zrcadlo o dvou tvářích a Podvodníci. I v nich však hrál pouze vedlejší role.

K své nejznámější roli, tedy k západoněmeckému filmovému Vinnetouovi se dostal pouze náhodou. Dostat ji mělo několik dalších herců, Brice si však na jednom z filmových festivalů všiml režisér Harald Reinl a roli mu nabídl. Úspěšnou sérii zahájil v roce 1962 ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám