Hlavní obsah

Za růst vousů u žen může syndrom polycystických ovarií

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až třetina žen má nějakou cystu na vaječnících. Přestože se ve většině případů jedná o ojedinělou cystu, existují ženy, které mají na každém vaječníku i 12 a více drobných cyst a lékaři v jejich případě hovoří o syndromu. Tyto ženy velmi často trápí také rostoucí knír pod nosem. Hlavní příčinou problému je nerovnováha v produkci mužských a ženských pohlavních hormonů.

Foto: Profimedia.cz

Některé ženy se syndromem polycystických ovarií (vaječníků) se musí dokonce holit nebo používat jiné depilační metody.

Článek

Syndrom polycystických ovarií (vaječníků) je nejčastější endokrinní poruchou žen v plodném věku. Toto onemocnění se projevuje nejen tvorbou cyst na vaječnících, ale i zvýšeným ochlupením, nepravidelnou menstruací, tvorbou akné, tloustnutím a problémy s otěhotněním.

Může za to nadprodukce mužských pohlavních hormonů androgenů (zejména testosteronu), které se normálně tvoří v menším množství ve vaječnících a nadledvinách. I mírný přebytek testosteronu pak vede k hirsutismu (nadměrnému ochlupení v oblastech obličeje a hrudníku) či akné a pak také k nepravidelné menstruaci a dalším problémům.

Velmi příznačný je pro tyto ženy hustý knír nad horním rtem. Některé ženy se tak musí dokonce i holit či podstupovat jiné depilační metody. Samozřejmě existuje na tento problém i hormonální léčba, její nevýhodou ale je, že se jedná o antikoncepci.

Většina žen s polycystickými vaječníky nemá pravidelné menstruační krvácení. Často u nich nedochází k ovulaci (vajíčko nedozrává a neuvolňuje se z vaječníku), a nebo menstruaci zcela postrádají. Když vajíčko nedozraje a neuvolní se z vaječníku, nevytváří se ve vaječníku dostatek progesteronu, což má za následek hormonální nerovnováhu. Dochází pak k přerůstání děložní výstelky a ženy může trápit i zvýšené děložní krvácení. Bohužel při této nerovnováze roste i riziko onemocněním rakoviny dělohy.

Léčba není jednoduchá

I toto onemocnění lze řadit mezi ta nevyléčitelná. Někdy pomůže léčba hormonů či chirurgické řešení, ale u mnohých žen dochází k odstranění problému až po menopauze.

Kromě hormonální léčby někteří lékaři doporučují chirurgické metody. Dříve byla hojně používaná tzv. klínovitá resekce vaječníků (vytětí části vaječníku), dnes tuto metodu obvykle nahrazuje metoda tzv. ovariálního drillingu (do vaječníku je laparoskopicky několikrát zavedena speciální jehla, která působí na tkáň vysokofrekvenčním proudem).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám