Hlavní obsah

Vývoj cen ropy předpovídá pro příští rok zpomalení světové ekonomiky

Novinky, tov

Prudký pokles cen ropy v závěru letošního roku naznačuje slabší růst globální ekonomiky v roce 2019, uvádí ve své analýze server CNN. Se zpomalením růstu světového hospodářství počítá i Mezinárodní měnový fond. Výjimkou nemá být ani Česko.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Těžba ropy v Kaspickém moři

Článek

Ceny ropy Brent tento týden klesly nejníž od loňského srpna a pohybují se blízko 50 dolarů za barel. Americká ropa zlevnila od října od 40 procent ze 76 dolarů za barel na 45 dolarů.

Ceny ropy jsou důležitým ukazatelem budoucího růstu ekonomiky a prudké výkyvy cen černého zlata se odrazily také v kolísání akciových trhů.

Za poklesem zčásti stojí růst americké produkce ropy, do velké míry se v něm odrážejí obavy ze zpomalení světové ekonomiky. Zvrátit trend nedokázalo ani rozhodnutí zemí OPEC omezit těžbu.

Mezinárodní měnový fond v příštím roce očekává zpomalení světové ekonomiky na 2,5 procenta z 2,9 procenta v letošním roce. Slabší ekonomická aktivita znamená nižší poptávku po benzínu, naftě i dalších produktech z ropy. Pro Česko MMF odhaduje v příštím roce zpomalení růstu na tři procenta z letošních 3,1 procenta. V minulém roce rostlo HDP Česka o 4,3 procenta.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) varovala před „relativně slabou“ poptávkou po ropě v Evropě a rozvinutých zemích Asie. Slabší poptávku čeká také v Indii, Brazílii či Argentině, kde je zčásti důvodem oslabení místních měn.

„Na straně poptávky bude dominantním faktorem ekonomický výhled,“ řekl CNN šéf energetické konzultační firmy Qamar Energy Robin Mills. „I když levnější ropa může růstu pomoci, celkově se nyní jeví jako pravděpodobnější zpomalení globální ekonomiky,“ potvrdil.

Na druhou stranu je pokles cen ropy pozitivní zprávou pro řidiče či dopravce i v Česku. Benzín a nafta zlevňují už sedmý týden v řadě a průměrná cena benzínu Natural 95 se dostala pod 32 korun na litr, nafta je v průměru o 60 haléřů dražší. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 26. prosinci

Reklama

Související články

Benzín a nafta třetí týden v řadě zlevnily

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu opět klesly. Díky poklesu cen ropy zlevňují již tři týdny v řadě. Nejprodávanější benzín Natural 95 zlevnil od...

Výběr článků

Načítám