Hlavní obsah

Svědci z diskotéky: Nebylo kam utéct

Novinky, Radim Kijonka, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Uvězněni v ohnivé pasti. Tak popsali někteří svědci situaci na víkendové karvinské diskotéce U Vlka, na které uhořela sedmnáctiletá dívka a oheň ošklivě popálil desítky lidí. Dvacet lidí stále leží na specializovaném popáleninovém centru v ostravské fakultní nemocnici s popáleninami ve tváři a na těle. Čtyři z nich jsou dosud v kritickém stavu.

Foto: Jan Kaše

Svojšice

Článek

Podle lékařů ostravské fakultní nemocnice zatím není jasné, zda se uzdraví. "Popáleniny dýchacích cest jsou nebezpečné. Orgány otečou a pacient se pak může udusit. Rozhodující budou následující dny," uvedli lékaři. I jejich kolegové z oboru plastické chirurgie měli plné ruce práce.

Uhořelá dívka byla přítelkyní ohněstrůjce

Podle informací Práva se třicetiletý Alexandr Bosnay, který tragédii způsobil, s uhořelou sedmnáctiletou Janou Poslovou dobře znal. Někteří dokonce říkají, že spolu chodili. "Viděla jsem ji často, jak ještě se svou sestrou, dvojčetem, za tím klukem chodila k němu domů," popsala sousedka obviněného mladíka.

Ohňostroj, kterým zapálil ozdoby na stropě, mu měl do ruky podat jeden z majitelů. Lidé, kteří ho znají, ho popisují jako slušného hocha.

Sedmnáctiletá Jana Poslová měla před požárem na diskotéce usnout. "Někteří věděli, že v banketce spala a přesto ji tam nechali," podotkli. Na technoparty přitom zřejmě neměla co dělat. Podle internetových stránek diskotéky je sobotní program vyhrazen návštěvníkům od 18 let. Dívka měla na diskotéce slavit narozeniny.

Ohnivé peklo

V zábavním podniku podle jejich slov neměli šanci najít únikové východy. "Hlavní východ byl zavřený, protože ho šatnářka nechtěla otevřít, aby se požár díky přílivu vzduchu nerozšířil," popsali svědci. Podle návštěvníků diskotéky bylo navíc běžnou praxí, že se hlavní vchod zamykal, aby se nikdo nedostal dovnitř bez placení.

"Až tlak k smrti vystrašeného davu hlavní skleněné dveře prorazil, přitom se řada lidí pořezala," vylíčili svědci. "Lidé si šlapali po hlavách, aby se vůbec dostali ven. Všichni jsme zezadu cítili obrovský žár, ten východ fungoval jako komín," popsal svědek, který si myslí, že se podruhé v životě narodil. Kde jsou další únikové východy, podle něj nevěděli.

Vyšetřovaleté zatím přesně nevědí, kolik bylo uvnitř lidí. Hasiči uvedli, že 150, ale stoprocentně si jisti nebyli. Svědkové tvrdí, že v době požáru se uvnitř nacházely asi tři stovky návštěvníků. Vyšetřovatelé proto prosí všechny možné svědky, aby se jim přihlásili.

Majitel tvrdí, že dva východy byly otevřené

Majitel tanečního klubu Jiří Vlk tvrdí, že dva ze tří únikových východů fungovaly bezproblémově. "Personál vyvedl většinu lidí v pravý čas ven," popsal třiatřicetiletý Vlk, který v době požáru na diskotéce nebyl.

Ředitel moravskolezských hasičů Zdeněk Nytra jeho tvrzení vyvrátil. "Hlavní vchod byl otevřen jen ze dvou třetin a jeho třetí část jsme museli vyrazit. V dalším východu byly mříže a nebylo jej možné vůbec otevřít," uvedl Nytra. O třetím za barem podle něj téměř nikdo nevěděl.

Vlk byl trestaný

V minulosti již měl Jiří Vlk problém se zákonem. Ital žijící v Karviné Alessandro Mansueti ho obvinil, že mu do jeho opraveného automobilu ford namontoval namísto nových originálních použité náhradní díly. Soud Jiřího Vlka odsoudil k odnětí svobody na sedm měsíců s podmínečným odkladem na jeden rok za poškozování spotřebitele a práv k ochranné známce, informoval Moravskoslezský deník.

Návštěvníci míní, že jediným viníkem tragédie není třicetiletý Alexandr Bosnay, který podle policie uvnitř na parketu odpálil zábavnou pyrotechniku. "Kdyby tam byly pořádné únikové východy, tak se tolik lidí nezraní," prohlásili. Na utíkající lidi přitom ze stropu kapaly velké kusy rozžhavené umělé hmoty, které na podlaze zanechaly velké díry. "Nechápu, jak mohl někdo tu budovu takto schválit," podotkl policista obeznámený s vyšetřováním požáru.

Diskotéka asi fungovala načerno

Hasiči si prověřili, jestli měl majitel k provozování diskotéky kolaudační rozhodnutí. "Na karvinském stavebním úřadu jsme zjistili, že majitel měl zkolaudovánu budovu pro provozování autosalónu s občerstvením s maximální návštěvou 200 lidí," sdělil Právu Nytra.

Na internetových stránkách diskotéky se přitom píše, že se jednou podařilo dovnitř přilákat už i 800 lidí. "Pod předložené kolaudační rozhodnutí diskotéku rozhodně nejde schovat," uvedl ředitel hasičů. "Jedině, že by se objevila nějaká dodatečná kolaudace, což je ještě možné v té změti dokumentů, které máme," podotkl.

Zda byl objekt dostatečně protipožárně zajištěn stále hasiči prověřují. Podle Nytry po prvotním ohledání na místě požárů zjistili řadu nedostaků.

Jiří Vlk odmítl, že by porušil zákon. "Několikrát tady byly kontroly a vždy jsme objekt upravili podle jejich požadavků," prohlásil.

Někteří obyvatelé Karviné se divili, že diskotéka vůbec mohla v minulosti fungovat. "Byla to stodola na ždímaní peněženek."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám