Hlavní obsah

Práce v pohřebnictví není žádná legrace

Novinky, stk, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život a smrt patří neodmyslitelně k sobě. V Česku je díky tomu kolem 450 firem, podnikajících v pohřebnictví, které zaměstnávají přibližně čtyři tisíce zaměstnanců. Pokud vezmeme v potaz roční obraty v tomto oboru, dosahující miliard korun, lze bez nadsázky hovořit o pohřebnickém průmyslu. Statistika k tomu uvádí, že Česko drží evropský primát v počtu kremací. Tak co, nemyslíte, že by stálo za to nějakou pohřební službu založit?

Článek

Pohřebnictví se totiž na první pohled jeví jako velice dobrý business. Ceny standardních pohřbů se pohybují v průměru od desíti do dvanácti tisíc korun v případě kremace a od patnácti tisíc korun v případě uložení do země. Když k tomu přidáte luxusní rakev a upořádání post pohřební tryzny za zesnulého, vypadá to, že máte vyděláno. 

Ale nemylte se. Přestože přísun klientů je v tomto oboru poměrně stálý a dlouhodobý, počet zemřelých lidí klesá. Loni to bylo zhruba sto čtyři tisíc lidí, zatímco o rok předtím to bylo o téměř čtyři tisíce víc. Navíc se rozmáhají i decentní pohřby bez obřadů. 

Pokud se přece jen pro způsob tohoto podnikání rozhodnete, počítejte s tím, že klasických pohřbů do země moc nebude. V České republice totiž převažují kremace, s šestasedmdesáti procenty drží naše země evropský primát. Svou představu, že koupíte pár rakví a černou dodávku a začnete podnikat, můžete tedy pohřbít. 

Raritní pohřby i odborná kvalifikace 

Lidé mají navíc na způsob posledního rozloučení se zesnulým občas dost zvláštní požadavky. Ať už je to třeba katafalk z pivních sudů pro člena Strany přátel piva nebo rozprášení zpopelněného nebožtíka z horkovzdušného balónu nad jeho oblíbeným výletním místem. 

Navíc už přes dva roky musíte mít pro provozování pohřební služby specializované střední vzdělání. Škol poskytující vzdělání v oblasti pohřebnictví v České republice ovšem mnoho není. Vlastně je jen jedna, která vám umožní z pohřebnictví odmaturovat  - SIŠ ve Světlé nad Sázavou. 

Studenti se zde nenaučí jen to, jak vykopat hrob, ale dostane se jim například základů psychologie, jež v praxi využijí při poskytnutí pomoci pozůstalým, dozví se jak vhodně pronést smuteční řeč, ale získají třeba i základní znalosti patologie. Budoucí absolventi tříletého oboru si budou moci otevřít například pohřební službu nebo šéfovat v krematoriu. Škola je ale vhodná i pro absolventy příbuzných oborů, jako je například kamenictví. Studenti musí zvládnout českou legislativu, ale také zemí Evropské unie. 

Podle předsedy Sdružení pohřebnictví České republiky Julia Mlčocha je o studium a práci v oboru velký zájem. Svědčí o tom i návštěvnost právě skončeného 7. ročníku mezinárodního veletrhu pohřebnictví Venia, který proběhl v Brně ve dnech 10. - 12. 5. 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám