Hlavní obsah

Pálenka fest představil o víkendu v pražských Holešovicích přes 300 lihovin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 7

Ty nejlepší lihoviny včetně několika netradičních novinek představil v sobotu 8. října první ročník Pálenka festu v holešovické tržnici v Praze. Návštěvníci se ve dvou halách mohli seznámit s více než třiceti vystavovateli, kteří na ochutnání přivezli přes 300 produktů.

Pálenka fest v pražských Holešovicích Video: Novinky

 
Článek

Kromě klasických destilátů se na festivalu představila například rybízovice, oskerušovice či malinovice a destiláty z exotického ovoce. Na své si ale přišli také milovníci ginu nebo whisky. U více než třiceti stánků stáli samotní lihovarníci, kteří všechny přítomné seznamovali i s procesem výroby.

Za nápadem uspořádat festival stojí dvojice Jakub Gottwald a Zdeněk Linc, majitelé internetového obchodu Lihovárek.cz. „Pálenka fest je jednou z cest, kterou jsme se vydali za cílem podpořit české lihovarníky, edukovat o významu jakosti konzumovaného alkoholu a posílit pozitivní vnímání českých destilátů v naší společnosti. Rádi bychom návštěvníkům ukázali, že v tuzemsku vznikají vysoce kvalitní produkty, a pomohli bořit mýty o tom, že zahraniční rum či whisky je lepší volba než česká pálenka,“ představuje myšlenku festivalu Jakub Gottwald, který je zároveň členem představenstva Unie destilatérů.

Foto: Novinky

Pálenka fest

„Mezi největší unikáty na festivalu rozhodně patří pálenky z exotických plodin, jako je ananas, banán a mango. Ty si pálí sami dodavatelé ovoce, a to většinou z kusů, které se nepodaří prodat obchodním řetězcům. Takhle vypadá cirkulární ekonomika v nejlepší praxi,“ sdělil Novinkám Gottwald.

Mezi přítomnými návštěvníky byli nadšenci, ale nechyběli ani laici. „Tohle nás nalákalo, že ochutnáme něco nového, přišli jsme si prostě rozšířit chuťové pohárky,“ řekl jeden z přítomných mužů, který měl za sebou ochutnávku pálenky z palírny Žufánek. Akce přitáhla do metropole i milovníky pálenky z Moravy. „Já jsem přijel s moravskými holkami za těmi nejlepšími pálenkami,“ sdělil v hloučku žen návštěvník festivalu.

Vínovice absolutním šampionem soutěže

Součástí festivalu bylo také vyhlašování v rámci soutěže Pálenka roku. Té se zúčastnilo 223 vzorků, z toho 167 pálenek, 33 ginů a 23 whisky. Destiláty byly hodnocené ve 13 kategoriích a každá z nich čítala 20–50 vzorků. Absolutním šampionem se podle Gottwalda stala Vínovice Palírny Radlík.

Foto: Novinky

Absolutní šampion soutěže, Palírna Radlík.

„Pro mě je to obrovské zadostiučinění. Já to dělám již dvacet let a ty vínovice u nás byly podceňované. Já si s tím opravdu hraji od hrozna až po to kvašení. Za mě je to nejsložitější destilát,“ sdělil Kamil Kutina, hlavní destilatér Palírny Radlík.

V komisi jsme se shodli, že vítězná Vínovice mezi ostatními pálenkami výrazně vyniká svou vyzrálostí, uleželostí a vyvážeností. V Palírně Radlík vybírají kvalitní odrůdy hroznů podle vyzrálosti. Následně je perfektně zpracují a dají vzniknout excelentnímu destilátu,“ popsal výsledek soutěže předseda komise Michal Šedík.

V kategorii ovocných destilátů se na prvním místě umístily následující pálenky: slivovice Palírny Kuželov, rynglovice ze Skanzenu Modrá, Hruškovice Kosher od Rudolfa Jelínka, Zlatá Višňovice z Destilérky Svach, třešňovice značky Baron Hildprandt, meruňkovice z Destilérky Svach, Vínovice z dubového sudu z Palírny Radlík, Jablkovice z dubového sudu z Palírny Radlík, pivovice z lihovaru Karfíkův Dvůr a jeřabinovice z Palírny Radlík.

Český gin inspirovaný americkým dortem

Cenu za nejlepší gin si odnesli pánové z pražské řemeslné destilerie Garage22. „Jsem samozřejmě v euforii,“ řekl Novinkám spolumajitel destilerie Ondřej Volák několik minut po vyhlášení. Inspiraci hledá převážně na farmářských trzích. Seznámil nás ale i s velmi neobvyklou příchutí ginu, Red Velvet. „My jsme vymysleli komiks, kdy krásná blondýna přijde za svým strýcem Brunem, na návštěvu nese narozeninový dort, kterým je právě Red Velvet, a opilý strýc Bruno do něj vyleje Gin22. Ona odchází s brekem pryč, nedá jí to, ochutná ho a na základě toho vznikl ten nápad Red Velvet gin,“ popsal Volák.

Foto: Novinky

Netradiční gin s příchutí Red Velvet.

V kategorii nejlepší whisky excelovala v podskupině hotová whisky OLD WELL whisky bourbon and sherry barrels z Destilérky Svach a lihovar Zámecké sady Chrámce mezi budoucími whisky neboli new make spirit.

Festival přinesl kromě ochutnávek také semináře s předními českými odborníky. Ti návštěvníky seznamovali s výrobou destilátů, surovinami či udržitelností pěstování ovoce a výroby.

Anketa

Dáváte v pití alkoholu přednost lihovinám?
Ano
62 %
Ne
38 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 79 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám