Hlavní obsah

Kristin Scott Thomasová: S pár vráskami zvládám sexy scény s větším klidem

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„I když mě označují za ledovou královnu a léta mě obsazovali do rolí upjatých Angličanek, většinou jsem stejně skončila s nějakým pěkným kolegou ve žhavém objetí a žádný si nestěžoval,“ komentuje svůj herecký život slavná Kristin Scott Thomasová, jejíž charisma, herecké umění i šarm zaručují, že ji nepřehlédnete ani v té nejmenší roli.

Foto: Profimedia.cz

Kristin Scott Thomasová

Článek

Je jí třiapadesát, přesto rodačka z jihozápadní Anglie a naturalizovaná Francouzka, která natáčí i dabuje filmy v obou jazycích, neztratila nic ze své přitažlivosti. Natočila přes sedm desítek filmů, za které byla nominovaná na ty nejprestižnější ceny. A na vrcholu její kariéry nebyl jediný slavný herec, který by si s ní netoužil zahrát, či si ji přímo nevybral pro svůj film.

V kasovních trhácích devadesátých let, jakými byly Mission: Impossible, Anglický pacient, Zaříkávač koní nebo komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb, hrála s britskými i hollywoodskými esy Hughem Grantem, Colinem Firthem, Ralphem Fiennesem, Tomem Cruisem, Harrisonem Fordem nebo Robertem Redfordem.

Foto: Profimedia.cz

Kristin Scott Thomasová s Robertem Redfordem ve filmu Zaříkávač koní.

Po roce 2000 byli jejími partnery Sean Penn, Alan Rickman, Rowan Atkinson, Patrick Swayze i řada špičkových francouzských hvězd. A na atraktivní herce má štěstí dodnes.

„Ještě loni jsem se na plátně milovala s Robertem Pattinsonem v romantickém Miláčkovi, letos jsem si v krvavé krimi Jen bůh odpouští dokonce zahrála s miláčkem Ameriky Ryanem Goslingem. Takže i v mém zralém věku stále pracuji s těmito fantastickými muži, teď už bohužel v roli matky. A jakmile si jednou po padesátce zahrajete matku, musíte se sakra snažit, aby vám to nezůstalo,“ směje se Kristin, která v novém romantickém dramatu The Invisible Woman (Neviditelná žena) o životní lásce Charlese Dickense ztvárnila pro změnu matku Dickensovy mladé milenky.

Herečky po padesátce začínají být podle Kristin skutečně neviditelné. „Bez skrupulí je nahradí mladé krásky bez vrásek, takže, pakliže si ještě budu chtít zahrát milenku, budu s tím muset nejspíš něco udělat,“ říká s úsměvem. Hned nato ale dodá. „Naštěstí nejsem odkázaná na Hollywood a ve Francii se o takové role bát ještě pořád nemusím.“

Foto: Profimedia.cz

Léta si s ní chtěl zahrát i Harrison Ford. Vyšlo mu to až v Náhodném setkání v roce 1999.

Například v romantickém dramatu Rozchod (2009), které točila těsně před svými abrahámovinami, se podivovala nad tím, kolik tam má nahatých scén.

„Režisérka mi ale řekla: „Četla jsi scénář, tak se nediv. Víš přece, že při milostných scénách nemůžeš mít na sobě svetr. Pak jsem byla překvapená, jak dobře to dopadlo. V Anglii by mě ale za podobné erotické scény jistě šíleným způsobem odsoudili,“ tvrdí herečka, která pět let chodila v hrabství Gloucestershire do elitní internátní dívčí školy Cheltenham Ladies' College.

Na své filmové začátky vzpomíná Kristin dodnes. Pamatuje si i první recenzi, kterou četla o své práci. Bylo to v roce 1986, krátce potom, co dokončila v Paříži dramatickou školu. O jejím debutu Under the Cherry Moon, kde v experimentálním filmu Prince hrála společenskou celebritu, kritici tehdy napsali: Kristin Scott Thomasová je daleko lepší lék na nespavost než sklenice teplého mléka.

Foto: Profimedia.cz

Kristin Scott Thomasová ve filmu Arsen Lupin - zloděj gentleman

„To mi uvízlo v paměti navždy,“ říká po letech. „Taky jsem v Los Angeles vydržela tři měsíce a vrátila jsem se do Evropy. Nejen proto, že zde není tak agresivní konkurence, ze které se mi v Americe dělalo až špatně. Nespornou výhodou bylo i to, že jsem mohla natáčet ve francouzštině i angličtině.“

Elegantní, štíhlá, s velkýma modrýma očima a přitažlivým úsměvem - i proto nejspíš celé roky hrála aristokratky. „Začalo to Fionou ve Čtyřech svatbách a jednom pohřbu a pak už pro mě bylo hodně složité vymanit se z podobných rolí. V Anglii jsem byla otrávená z postav upjatých dam. Pak mi to sice vynahradily role v Anglickém pacientovi a dalších hollywoodských velkofilmech, ale šanci jít herecky dál mi dala až Francie,“ odtuší.

Například ve francouzském thrilleru Nikomu to neříkej (2006) si zahrála lesbičku, což by jí, jak tvrdí, v Anglii v životě nedovolili. Závratný zlom v kariéře pak přišel s rolí ve francouzsko-německém dramatu Tak dlouho tě miluji (2008), kde strhujícím způsobem ztvárnila matku, která si odseděla patnáct let za vraždu šestiletého syna.

Foto: Profimedia.cz

Kristin společně s Colinem Firthem v Anglickém pacientovi.

Není tedy divu, že ji Francouzi adoptovali a považují ji za jednu ze svých nejúspěšnějších hereček. Víc Francouzkou se cítí i sama Kristin. Do Paříže přijela v osmnácti rozčarovaná ze života v Anglii a začínala jako au pair u manželů, kteří pracovali v opeře. Díky nim pak ve městě nad Seinou začala studovat herectví a od té doby tu také žije.

V roce 2005 se po sedmnácti letech manželství a ještě delším vztahu rozvedla s gynekologem Francoisem Olivennesem, se kterým má tři děti - Hannah (25), Josepha (22) a benjamínka George (13). A důvod k rozchodu? Údajně románek s o čtrnáct let mladším anglickým hercem Tobiasem Menziesem, kterého Kristin potkala v divadle, kde spolu hráli v Čechovových Třech sestrách (2003) a později v Pirandellově As You Desire Me (Když po mě toužíš).

Poslední tři roky je ale Kristininým partnerem v Irsku narozený, dvakrát rozvedený režisér Steve Barron.

„Na nikoho se ale nevážu. Rozvod mě osvobodil stejně jako francouzský film. Když jsem točila striptýz pro Under The Cherry Tree, byla jsem z toho na nervy. Dnes už i s pár vráskami sexy scény zvládám s větším klidem. Jsem plná síly a energie a cítím, že budu hrát ještě hodně, hodně dlouho. Možná že mě diváci ještě uvidí hrát i sexy babičky,“ končí s humorem sobě vlastním Kristin Scott Thomasová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám