Hlavní obsah

Přepětí v elektrické síti zničilo lidem spotřebiče

Právo, Rudolf Prchal
JIŘETÍN POD JEDLOVOU

Po energetickém kolapsu, o který se ve čtvrtek postaralo nečekané přepětí v elektrické síti a které poškodilo lidem v Jiřetíně pod Jedlovou elektroniku, začínají místní občané sčítat škody.

Článek

Desítky rodin se nějaký čas budou muset obejít bez počítačů, televizí, praček a další elektrotechniky. Z provozu jim tato zařízení vyřadilo přepětí v síti, které vzniklo v důsledku poruchy transformátoru. "Zatím se přihlásilo 25 lidí, počítám, že konečné číslo bude kolem čtyřiceti," řekl Právu v neděli jiřetínský starosta a senátor Josef Zoser (bez str.přísl.).

"V pondělí přijede pracovník ČEZ a s ním doladíme některé technické věci týkající se odškodnění postižených občanů, aby dostali náhradu co nejdříve," dodal starosta.

Mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Hendrychová informovala, že poruchou postižení občané mohou do 25. září odevzdat na obecním úřadě vyplněné tiskopisy s žádostí o náhradu škody. "Tiskopisy jsou již na radnici," uvedla.

Oprava, či koupě nové pračky?

Samotnému starostovi Zoserovi vyřadilo přepětí v síti z provozu i senátorský počítač a elektroniku na plynovém kotli. Podle něj ale nebyl postižen poruchou transformátoru celý Jiřetín.

"Některé případy však budou zřejmě komplikované. Například jeden občan nahlásil poškozenou pračku za 13 tisíc korun. Oprava má stát zhruba 10 tisíc korun. Bude se potřeba dohodnout, jak v takovém případě postupovat, zda opravovat, či si nepřiplatit a koupit novou pračku," uvedl pro Právo v neděli Zoser. Podle odborníků je podobná porucha ojedinělá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám