Hlavní obsah

Dokumentarista Pavel Koutecký zemřel při natáčení

PRAHA

Dokumentarista Pavel Koutecký (49) tragicky zahynul. Při natáčení dokumentu spadl z výškové budovy v Praze na Pankráci. Informovala o tom Česká televize (ČT) s odvoláním na jeho přátele.

Článek

Podle ČT zatím není jasné, kdy přesně Koutecký z mrakodrapu spadl. Policejní mluvčí televizi řekl, že policisté dostali oznámení o pohřešovaném v pátek večer s tím, že se ve čtvrtek pohyboval právě v okolí uvedené výškové budovy. Tam také bylo nalezeno tělo.

Dramaturgyně Alena Müllerová uvedla, že Koutecký natáčel film o mladíkovi, který po takových budovách lezl. "Chtěl to natočit, aby ho on neviděl, a prostě někam spadl, do nějaké šachty," řekla ČT.

Koutecký měl široký záběr

Pavel Koutecký, který absolvoval FAMU v roce 1982, patřil k nejvýznamnějším tuzemským dokumentaristům. V jeho tvorbě se objevovalo několik klíčových témat, k nimž se vracel. Jedním z nich byly změny po listopadu 1989 i další osudy jeho protagonistů (Po roce a opět po oce, Po letech, Hledači pevného bodu).

Věnoval se i proměnám Pražského hradu, přičemž se hodně zaměřil na architekta Josipa Plečnika, ale natočil i dokument Jak se žije na Pražském hradě.

Zaměřil se také i na cestopisy, na nichž pracoval i s Janem Burianem. Přibližoval v nich Chile, Dánsko a Island.

Hledal však i nové přístupy, spolupracoval s naší přední animátorkou Michaelou Pavlátovou na jejím portrétu This could be me, Michaela a na ceněném filmu o svatbách Až navěky

Věnoval se i tělesně postiženým a je také autorem portrétů, jeden věnoval zakladateli Černého divadla Jiřímu Srncovi.

Vzhledem k množství nevhodných příspěvků byla diskuze zrušena. Všem slušným přispěvatelům se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám