Hlavní obsah

Na onemocnění jater pomáhá především dieta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U většiny jaterních chorob nelze základní onemocnění léčit léky. Játra mají velkou regenerační schopnost a největší efekt v léčbě přináší správná životospráva a dlouhodobá dieta. Krajním řešením může být transplantace jater.

Článek

V játrech se usazují běžné viry, například chřipka, nebo speciální, jako jsou žloutenky různých typů. Viru žloutenky typu A se většinou organismus dokáže zbavit. Nejzávažnější je žloutenka typu C, které se organismus dokáže sám zbavit jen zřídkakdy. Nejvíce infikovaných je mezi narkomany a jejich počet neustále roste. Nemocní většinou trpí běžnými příznaky, které jsou obdobné jako při chřipce.

V minulosti nebyly hepatitidy typu B a C léčitelné. V posledních 20 letech je léčba známá a relativně účinná. Neléčená žloutenka typu C s velkou pravděpodobností vede po letech k cirhóze jater a někdy i k rakovině. Očkování zabírá proti žloutenkám typu A a B.

Lidé si sami poškozují játra především nadměrným pitím alkoholu, které může vyústit v těžký zánět či cirhózu jater. Mezi alkoholiky jsou na tom lépe ti, kdo pijí s přestávkami. Játra se za týden či dva bez alkoholu regenerují na téměř normální stav, uvedl vedoucí Gastroenterologického centra Nemocnice Na Homolce Karel Mareš.

Za bezpečnou denní dávku, která játra nepoškozuje, označil zhruba 30 gramů alkoholu pro muže. To je zhruba litr dvanáctistupňového piva, dvě deci vína či deci rumu. U žen je to poloviční dávka. Zdravá játra dokážou zpracovat 150 gramů alkoholu za den, ale nelze je takové zátěži vystavovat každodenně.

U závažných chorob jater pomáhá transplantace

Játra zatíží i obyčejná chřipka, a proto by se v této době měl nemocný obejít zcela bez alkoholu. Nejhorší nebezpečí totiž v sobě skrývá kombinace léků s alkoholem.

Závažným onemocněním je cirhóza neboli tvrdnutí jater. Je to onemocnění nevratné. Zpomalit nebo zastavit ho může pacient jen přísnou dietou. U pacientů s velmi pokročilou cirhózou může být někdy řešením transplantace. V Institutu klinické a experimentální medicíny bylo za deset let provedeno 382 transplantací jater, z toho 23 procent pacientů trpělo cirhózou a 19 procent transplantovaných mělo nefunkční játra v důsledku komplikací po prodělání žloutenky typu B a C.

Játra váží asi 1,5 kilogramu. Zdravý člověk potřebuje k běžnému životu jen pětinu jater. V případě nemoci však musí játra organismus detoxikovat a všechny jaterní buňky se podělí o zajištění potřeb lidského těla.

Játra přeměňují poživatiny, které se vstřebaly ve střevech, na sloučeniny vhodné pro vstup do krve. Vytvářejí látky, bez nichž organismus nemůže fungovat, například bílkoviny, většinu hormonů a různé tuky. Zbavují organismus jedovatých látek. Vylučují žluč a při fyzické námaze uvolňují zásobní cukry, které jsou v játrech uloženy.

Reklama

Související články

V IKEMu už transplantovali téměř 400 jater

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) od roku 1995 již transplantovali téměř 400 jater. Právu to řekl doktor Pavel Trunečka, vedoucí...

Výběr článků

Načítám