Hlavní obsah

Lidé nosí květiny pro upáleného sebevraha

– PRAHA
Novinky, Milan Koukal

Na místě zoufalého činu Zdeňka Adamce z Humpolce, který se upálil ve čtvrtek ráno na pražském Václavském náměstí, se před polednem objevila první kytička. Právě na terase Národního muzea, kde ještě páchla hořlavina a zůstala ožehnutá krabička sirek, plačící dívka Eva položila svazek drobných narůžovělých karafiátů.

Článek

Zůstaly tam osaměle hodinu, kdy přišla žena s kyticí žlutých růží. "Dozvěděla jsem se tu smutnou zprávu. Pořád tomu nemůžu uvěřit, protože mám doma stejně starého syna," utřela si uplakané oči.

Mnohem více kytic bylo v té chvíli na chodníku, kam dopadlo nešťastníkovo hořící tělo. Na ležícím dřevěném kříži, který v dlažbě před fontánou připomíná památku Jana Palacha, zářilo několik rudých a bílých růží, pestrobarevných karafiátů.

Turisté chtěli vidět památník Palacha

Před muzeem se zastavila také skupina cizinců s fotoaparáty. "Turisté ze Španělska si včera přáli vidět, kde se upálil národní hrdina Jan Palach. Teď už bohužel navíc vidí místo, kde se před pár hodinami pro svoje myšlenky upálil jiný mladík," řekla jejich průvodkyně Jolana.  

Květin během odpoledne přibývalo

Na otázku, co si o tragédii myslí, odpověděla 17letá Barbora Kropáčková: "My jsme si s holkama ve škole říkaly, že to ten kluk udělal třeba z nešťastné lásky. Copak si opravdu myslel, že takovým činem ve světě i u nás něco změní?"

Stříbrovlasá Anna Zadáková položila na kříž mezi květiny růžovou nádobku se svíčkou. Zapálila ji, pokřižovala se a řekla: "Já politice moc nerozumím, ale možná je to takový sametový Jan Palach."

Později odpoledne květin přibývalo, přinášeli je hlavně lidé, kteří se vraceli ze zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám