Hlavní obsah

Šéf Promopro podal trestní oznámení na lidi z Komerční banky, žádá omluvu

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaroslav Veselý, majitel firmy Promopro, která zajišťovala před dvěma lety pro české předsednictví EU tlumočnické služby a bez výběrového řízení stála státní kasu stamilióny korun, podal trestní oznámení na neznámého pachatele z Komerční banky. Nelíbí se mu, že se dostaly na veřejnost podrobné informace o pohybech na účtech jeho firmy a rodiny, navíc ještě údajně zkreslené.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel společnosti ProMoPro Jaroslav Veselý

Článek

„Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele v Komerční bance za podávání nepravdivých informací,“ prohlásil Veselý na tiskové konferenci ve středu. Podivoval se zejména nad tím, že bance připadaly jejich transakce podezřelé, ačkoli podle něj byly naprosto logické. Řada informací v médiích je podle něj nepravdivých, například 45 miliónů na soukromý účet vůbec neodcházelo.

Pracovníci Komerční banky upozornili na transakce kolem českého předsednictví a firmy Promopro Finanční analytický úřad (FAÚ) ministerstva financí kvůli podezření z praní špinavých peněz. FAÚ po svém vyšetřování předal případ na policejní prezidium, poté se objevila podezření v tisku. Kritika se pak snesla zejména na hlavu tehdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti a nynějšího ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), který vinu za údajně předraženou zakázku bez konkurzu popírá.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel společnosti ProMoPro Jaroslav Veselý

Veselý argumentuje, že KB neměla vůbec důvod k podezření. S bankou, s níž spolupracoval po dvacet let, vypověděl smlouvu, bude po ní požadovat omluvu.

Ohradil se také proti dalším spekulacím v médiích, podle něj byla Promopro jediná česká firma na trhu, která mohla předsednictví zvládnout. Tvrdí například, že na rozdíl od konkurence vlastní veškerou technickou výbavu a ostatní společnosti by to měly složitější.

Odmítl také podezření, že by zakázka byla předražená. Ve shodě s Vondrou si stojí za tím, že zakázka se vyšplhala vysoko kvůli velkému množství akcí, které například ani nikdo nepředpokládal. Ceny prý nijak neupravoval, byly stejné jako u jiných summitů, které Promopro pořádala, například Mezinárodního měnového fondu, NATO nebo Světové banky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám