Hlavní obsah

Náměstek ministra jednal o provizi za stamilióny, chtěl obejít výběrové řízení

• Aktualizováno

Náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva (KDU-ČSL) domlouval provizi za stamiliónovou zakázku. Nákup minometů za stovky miliónů korun Kopřiva dohadoval spolu s lobbistou Josefem Jindrou. Ministr obrany Alexandr Vondra Kopřivu odvolal a jemu i Jindrovi hrozí trestní stíhání. Na jednání Kopřiva mluvil i o tom, jak obejít veřejnou soutěž.

Foto: Petra Mášová, ČTK

Jaroslav Kopřiva na archivní fotografii

Článek

Obří armádní zakázku měla podle Kopřivových a Jindrových plánů získat finská společnost Patria. Aby se vyhnula výběrovému řízení, chtěl Kopřiva vytvořit společný projekt se Slováky. Díky směrnicím Evropské unie totiž není v případě spolupráce dvou států výběrové řízení nutné. O Kopřivově jednání informoval deník MF Dnes.

Přípravu stamiliónového obchodu začal deník sledovat v polovině února. V té době se ještě řešila kauza nákupu obrněných transportérů Pandur. MF Dnes získala svědectví od člověka, který detailně znal pozadí celé kauzy. Podle jeho svědectví ministerstvo v tichosti chystalo nákup další verze obrněných vozů, tentokrát s minometnou věží.

Hlavní roli při tom hrál právě náměstek pro vyzbrojování Kopřiva. Kopřiva a Jindra zástupcům firmy Patria měli na několika schůzkách mimo jiné popisovat, proč se výběrovému řízení vyhnout zrovna společným projektem se Slováky. Odměnou za snadno získanou zakázku mělo být několik procent provize.

„To je tam výslovně uvedený, že když se dva státy spojí a provedou společnou akvizici, tak z toho vypadá. Samozřejmě ty kur.. francouzský a všelijaký ví, že když se s někým domluví, tak to takhle obechč.... Nám zbyli jen ti Slováci...,“ cituje deník Kopřivu ze záznamu z jedné ze schůzek se zástupcem Patrie Stanislavem Marešem.

Jako "sportovní akce"

Lobbista Jindra uvedl, že procenta "vyfakturují systémem zahraničí-zahraničí jako nějakou sportovní akci". To znamená, že úplatek by nedorazil na české účty a finská společnost by navíc mohla zanést "výdaj" oficiálně do svého účetnictví jako virtuální sportovní akci. Když se zástupce Patrie ptal, kolik budou platit bokem, Jindra mu měl říci: "Procento nevím přesně. Zřejmě to bude záležet na tom, o jaký objem peněz se bude jednat."

Poté, co deník ukončil sledování schůzek a všechny jejich účastníky oslovil, dozvěděl se o celé věci i ministr obrany Alexandr Vondra. Kopřivu okamžitě odvolal z funkce a na středu kvůli tomu svolal mimořádnou tiskovou konferenci. Kopřivovi s Jindrou hrozí trestní stíhání pro podezření z úplatkářství, pletich při výběrovém řízení, popřípadě podvodu.

Kopřiva se rozpovídal...

Na poslední schůzce 11. srpna v pražské restauraci Kolkovna, kterou deník mapoval, nechal Kopřiva nevědomky reportérům nahlédnout „pod pokličku“. Z rozhovoru je patrné, že celou transakci zkomplikovaly výsledky voleb, zejména slovenských.

„Úplně celá Ficova vládní garnitura zmizela a všechny ty věci byly jakoby navázaný jakoby na ně. Takže myslím, že oni mají taky problémy. Navíc mají tu půjčku Řecku, ta je z armádního rozpočtu,“ vysvětloval Kopřiva Marešovi.

„Jak moc je pravděpodobný, že vy tam zůstanete?“ opáčil Mareš. „Spíš míň, no...“ odvětil Kopřiva a dodal: „Ale kdyby to dopadlo dobře, tak by tam mohl být Pavel Severa, s kterým bysme si to mohli takhle předat, ale je to trochu ohrožený, tam jsou nějaký boje v Topce, a jestli on sedí u Mirka Kalouska a dozvíme se, jestli ho tam nanominuje, tak si tam může příští týden sednout, já budu jeho poradce, Miloš tam bude, jako by ty kontakty zůstaly.“

Bývalý lidovec Pavel Severa byl v úterý jmenován do funkce generálního sekretáře TOP 09. Ve volbách Severa zcela propadl, voliči TOP 09 v Pardubickém kraji zakroužkovali jiné kandidáty, kteří jej coby nasazenou jedničku přeskočili.

Kopřiva následně Marešovi vysvětloval, že v prosinci by mělo být o celé záležitosti jasno. „A když by to nebylo se Slovenskem, byl by schválenej rozpočet, výhled na roky jedenáct, dvanáct, třináct, tak je naprosto jasný, jestli je možné v těch třech letech vůbec něco očekávat,“ uvedl Kopřiva.

A řeč přišla i na Kalouskova dlouholetého přítele Richarda Hávu, jehož zbrojařské firmy na státních zakázkách významně profitovaly. „Vy potřebujete teď nějaký Kalouskovy čísla a máte jedinou jistotu, že už pak nebudou nikdy lepší. Jenom horší. Samozřejmě otázka přijít za rok za Richardem Hávou a říct mu hele, můžeš mi to nějak domluvit, možná ani nebude fungovat. Jako kdyby tam ty prachy byly, tak to možná fungovat... ale velmi problematicky... může,“ uvedl Kopřiva.

Jindra mluvil i o Bartákovi

Z tajného rozhovoru mezi Marešem a Jindrou uskutečněného 5. května ještě před volbami, na němž Jindra osvětloval, jak lze obejít výběrové řízení, mimo jiné popsal zákulisní vztahy mezi ČR a SR.

„Ta důležitost toho spojení je, že se nemusí dělat výběrový řízení. Kdyby se udělalo výběrový řízení, tak to kdokoliv napadne. Ten Miro (klíčový slovenský lobbista, pozn. red. MF Dnes) tomu rozumí, říkal, že s Bartákem se umí domluvit, protože on je mu zavázanej, ale neumí se domluvit u nich doma, protože tam nejde nic. Teď se hlídá každá koruna,“ sdělil Marešovi Jindra.

Martin Barták figuroval v úřednické vládě Jana Fischera, na ministra obrany ho nominovala ODS. V půli srpna ho pak Kalousek jmenoval na svém resortu financí jedním ze svých náměstků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám