Hlavní obsah

Šéf BP skončí v říjnu, dostane odstupné 11,8 miliónu liber

• Aktualizováno

Výkonný ředitel těžebního koncernu BP Tony Hayward (53) firmu opustí s částkou minimálně 11,8 miliónu liber (asi 355 miliónů Kč). Napsal to britský list The Times. Podle stanice BBC Hayward svůj post opustí v říjnu. Spekuluje se, že Haywarda nahradí Robert Dudley, který za BP dohlíží na likvidaci škod po úniku ropy.

Foto: Sean Gardner, Reuters

Šéf BP Tony Hayward

Článek

BP stojí za havárií ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. Únik ropy po havárii na tomto zařízení způsobil největší ekologickou katastrofu v dějinách Spojených států.

Správní radě údajně vadilo, jak Hayward firmu vedl od doby, kdy problémy v Mexickém zálivu začaly. Rada na pondělí svolala schůzku, kde se mimo jiné rozhodlo o jeho budoucnosti. Mluvčí firmy po ní BBC potvrdil, že Hayward byl nominován na pozici ve společném podniku BP a ruské TNK. Podle ruských médií se očekává, že bude členem rady ředitelů.

Částka 11,8 miliónu liber, kterou si Hayward podle The Times vyjednal, zahrnuje jak hotovost, tak příspěvky na penzi. List tvrdí, že Hayward se vzdá 546 000 akciových opcí a až dvou miliónů akcií, které dostával v rámci plánu dlouhodobých pobídek. Hodnota těchto cenných papírů se nyní pohybuje kolem osmi miliónů liber (téměř čtvrt miliardy korun).

Mluvčí BP zprávu o vyjednané částce označil za fámy.

Spekuluje se, že Haywarda ve vedení nahradí Robert Dudley. Ten měl vedení BP na dosah už před třemi lety, tehdy ale správní rada ve výběrovém řízení dala přednost právě Haywardovi. Dudley se už roky pohybuje v odvětví těžby ropy.

Reklama

Související články

BP prodala majetek za sedm miliard dolarů

BP se dohodla, že prodá své akvizice v Texasu, Kanadě a Egyptě za sedm miliard dolarů americké firmě Apache, aby měla prostředky na odstraňování škod...

Výběr článků

Načítám