Hlavní obsah

V USA podlehlo prasečí chřipce nečekaně mnoho dětí

– Washington

Od konce srpna zemřelo ve Spojených státech na takzvanou prasečí chřipku 43 dětí. Oznámila to ředitelka amerického Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) Anne Schuchatová. Zdravotníky tento údaj zneklidnil, protože tolik dětských obětí si běžná chřipka vyžádá normálně za celou sezonu.

Článek

Devatenáct dětí, které zabil virus H1N1, bylo ve věku od 12 do 17 let, patnáct ve věkové kategorii pět až 11 let a zbytek byly děti do pěti let. "Je to pochmurná statistika, protože 43 pediatrických úmrtí za jeden měsíc je mnoho," řekla Schuchatová. Děti zemřely v období od 30. srpna do 10. října, tedy v době, kdy se podzimní nástup infekce teprve očekává.

Schuchatová řekla, že sezónní chřipka, s níž se každý rok počítá v období od září do května, zabije 40 až 50 dětí. Kladla důraz na očkování proti viru H1N1 a řekla, že většina z dětí, které tomuto viru podlehly, trpěla nějakým druhem chronického onemocnění, například astmatem. Od jara, kdy se nemoc v USA objevila, na ni zemřelo 86 amerických dětí.

CDC rozhodlo, že přednostně mají být očkovány děti od šesti měsíců do 17 let a ve skupině osob do 24 let pak nejohroženější skupiny obyvatel, jako jsou například těhotné. V USA jsou podle CDC nemocní registrováni ve 41 státech.

Nedostatek vakcín

Do konce října mělo být v USA k dispozici 40 miliónů vakcín proti viru H1N1, ale výrobci mají skluz, takže jich bude o deset miliónů méně.  

Vláda USA vyčlenila přes dvě miliardy dolarů (35 miliard korun) na nákup 250 miliónů vakcín. Na trh mají být dodány do konce roku. Schuchatová řekla, že žádná z nich neobsahuje přídavné látky, jak se mnozí bojí. Asi polovina očkovacích dávek, které jsou k dispozici už nyní, je v podobě nosního spreje, zbytek ve formě injekcí.  

Virem tak zvané prasečí chřipky je ve světě podle Světové zdravotnické organizace nakaženo přes 375 tisíc lidí. Dosud si nemoc vyžádala více než 4 500 mrtvých, z toho bezmála 200 v Evropě.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám