Hlavní obsah

Řápková šplhá po mých zádech do parlamentu, říká Kocáb

Novinky, Jiří Mach, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb byl evidentně zaskočen romským aktivistou Petrem Kolářem, který v Chomutově hlásá z billboardů heslo: Míň Kocábů, víc Řápkových. Podle ministra je Kolář se svou kritikou mezi Romy ojedinělým hlasem, který má pomoci chomutovské primátorce Ivaně Řápkové (ODS) do parlamentu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Michael Kocáb

Článek

Znáte pana Koláře?

O tom člověku jsem nikdy neslyšel. Spolupracuji s opravdu obrovskou skupinou Romů, ale o tomto člověku jsem skutečně nikdy neslyšel. Bylo by dobré, kdyby se k těm jeho výrokům vyjádřili Romové, pan Holomek, pan Veselý, paní Hrabaňová. Pan Kolář se dává do služeb paní primátorky Řápkové, která se přes moji osobu chce dostat do parlamentu. Jako by se ve své kampani bez mého jména neobešla. 

Jak vnímáte jeho kritiku?

Naše koncepce se opírá o dlouhodobý program vlády již od roku 1995. Pokud ho já prezentuji, tak zastávám názor obrovského množství intelektuálů, kteří se tomu věnují, a Romů samotných. Když se pak objeví někdo, kdo to zpochybňuje a rovnou se s tím hodí na billboard, aniž by se u mě zastavil, tak tomu nerozumím. Neznám žádného jiného Roma, který by to takhle viděl. Takže si myslím, že jde o předvolební mediální akci. 

Podle Koláře byl váš postup kolem exekucí dávek diletantský...

Jsem zvyklý, že z okruhu lidí kolem paní Řápkové padají urážky. Nejsem si vědom, že bych v té věci udělal něco, zač bych zasloužil označení "diletant“. Naopak upozorňuji, že mé kritice vybírání dávek, kterou jsem měl společně s ombudsmanem a mnoha právníky, dal nakonec za pravdu i městský soud. Vybírání dávek se ukázalo jako naprosto neadekvátní. My jsme nekritizovali postup, že radnice vybírá dávky exekucemi, ale ten způsob, že se dávky stáčely z dávek v hmotné nouzi do kapes exekutorů. Upozorňoval jsem na to, že radnice má k dispozici vlastní exekuční titul a jestli je teď začala využívat, tak nám v podstatě dala za pravdu..

Jaký je vlastně recept ministerstva na adekvátní postup?

Použít vlastní exekuční titul, to znamená vlastními silami vybírat dluhy, a zároveň to dělat v předstihu a ihned reagovat, aby nedošlo k takovému velkému zadlužení, z jakého už se dlužník těžko dostává. Aby se ty dluhy nekumulovaly. A také aby ta exekuce byla úměrná, aby byl dlužník co nejméně zatížen, což je přímo paragraf ze zákona. Je třeba i určitá ohleduplnost vůči člověku, který do dluhu dostal sice svou chybou, ale chce ji napravit. 

Kolář vás kritizuje především za pozitivní diskriminaci.

Tak tu já určitě neprosazuji. Před tím termínem dokonce důsledně varuji a doporučuji všem, aby ho nepoužívali. Ministerstvo práce a sociálních věcí uplatňuje jisté vyrovnávací postupy, kdy do potenciálně ohrožených skupin občanů - ať už se jedná o matky s dětmi, nebo o důchodce, investuje nemalé prostředky na vyrovnání sociální hladiny. Jde o takzvaně pozitivní akce. Ano, probíhají i u sociálně vyloučených a jsou tam v pořádku. Ministerstvo jimi vytváří a drží sociální záchrannou síť, která je běžnou součástí našeho státu i programu pravicových a levicových stran. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám