Hlavní obsah

Svět se bude ještě trápit, krize poleví nejdřív za půl roku

Novinky, toh

Globální otřesy, které loni v létě způsobila finanční krize, budou světovou ekonomiku trápit ještě minimálně půl roku. Na stávající hospodářské problémy by nejméně měla doplatit střední a východní Evropa, tedy i Česká republika. Alespoň to tvrdí průzkum společnosti Factum Invenio a Donath-Burson-Marsteller a Novinkami oslovení analytici.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Sedm z deseti dotázaných odborníků soudí, že současná krize je největší finanční krizí od 30. let minulého století. Podle většiny by světová ekonomika měla dosáhnout svého dna ve třetím čtvrtletí letošního roku.

To potvrzuje i analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. "Příštích sedm až dvanáct měsíců bude ještě stále krutých (cesta ke dnu), pak máme naději na nějaké to světélko,“ uvedl.

Co je hlavní příčinou současné krize?
Podle průzkumu třetina odborníků uvedla, že za problémy je zejména nenasytnost bank. Mezi dalšími názory převažuje selhání regulace a dohledu trhu či přestrukturalizované instrumenty.

Současná krize se zrodila z finančních a hypotečních problémů ve Spojených státech. Podle Michla od počátků novodobé historie ekonomiky USA (od roku 1945) nyní probíhá jedenáctý hospodářský cyklus.

Za tu dobu se tamní ekonomika dostávala na vrchol v průměru 57 měsíců, následný sešup ke dnu trval průměrně deset měsíců. Již nyní však tamní ekonomika klesá 14 měsíců. "Selským rozumem, je velice pravděpodobné, že současné období útlumu bude nejdelší od druhé světové války, bude přes 16 měsíců,“ doplnil Michl.

Česko bude následovat svět

Zlepšení pro tuzemskou ekonomiku přijde zřejmě stejně jako ve světě. "Ve třetím čtvrtletí očekáváme stabilizaci ekonomiky a pak určité zlepšení,“ řekl Novinkám analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Česká národní banka přitom ještě před několika dny naznačovala, že Česko se na své pomyslné dno již dostala. Odhad banky zřejmě nevyjde, protože hned poté vyšla série makroeknomických dat, která byla ještě horší, než očekávání analytiků - výrazně se zvedla nezaměstnanost, naopak prudce klesla průmyslová výroba.

Podle průzkumu bude dopad globálních otřesů nejmenší na střední a východní Evropu. Podle analytika Jana Vejmělka se to týká finanční krize. "Na ni nejvíc dojely Spojené státy a západní Evropa, ale my jsme ji ustáli. Co se týče ekonomické recese budeme na tom podobně jako svět,“ uvedl ekonom.

Průzkum se uskutečnil ve druhé půlce ledna mezi 351 vedoucími manažery a vedoucími pracovníky společnosti OVB Allfinanz, členy a kandidáty Czech CFA Society a ekonomickými novináři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám