Hlavní obsah

Krize má opět zdražit cigarety

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

Ministerstvo zdravotnictví chce prosadit zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky a alkohol. Cílem je získat 13 až 14 miliard korun, o něž by státní rozpočet přišel navrhovaným snížením zdravotního pojištění o jeden procentní bod. Novinářům to po zasedání vlády potvrdil premiér Mirek Topolánek (ODS).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nižším zdravotním pojištěním mají klesnout náklady firem na zaměstnance a zároveň se lidem zvednout čisté příjmy.Na dotaz Práva, jestli má návrh na zvýšení spotřebních daní podporu ministerstva financí (MF), však včera odpověděl tiskový mluvčí MF Ondřej Jakob: „S něčím takovým jsme zatím nepočítali, je to pro nás novinka.“

Například donedávna nejprodávanější tuzemská cigaretová značka Petra za pouhé dva roky podražila ze 44 na 65 korun. Zatím naposledy se daň na tabákové výrobky zvedla v ČR loni, což cigarety zdražilo o osm korun na krabičku a státu to na daních vyneslo navíc šest miliard korun. Aby se získalo čtrnáct miliard, musely by teď cigarety zdražit o další dvacetikorunu.

Zdanění vyšší, než od Česka žádá EU

Výrobci cigaret už dříve vyslovovali obavy, že vláda bude hledat zdroje pro děravý státní rozpočet ve zvýšení spotřební daně. Ministr financí Miroslav Kalousek je ale ujišťoval, že letos k tomu nedojde.

„Nynější snaha ministerstva zdravotnictví mne proto doslova šokuje. Podle všech pouček se přece v krizi daně na cokoli nezvedají, ale právě naopak. Zdražení cigaret by dopadlo hlavně na ty nejchudší, vždyť už dnes si více než polovina českých kuřáků kupuje kvůli drahotě nejlevnější značky,“ řekl Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Platná evropská směrnice stanovuje minimální výši spotřební daně u všech cigaret, prodávaných v Evropské unii, na 64 eur z 1000 kusů. V Česku ovšem tato daň v přepočtu podle aktuálního kurzu činí již přes 68 eur. Je tedy vyšší, než EU požaduje.

Šance pro pašeráky

Podle statistik kouří 27 procent Čechů a roční spotřeba cigaret v ČR přesahuje 23 miliard kusů. Tabákové firmy ovšem upozorňují, že asi tři miliardy cigaret si z naší republiky ročně odvezou zahraniční turisté. Navíc se na českém trhu objevuje stále více pašovaných cigaret a těch, které pocházejí z nelegální výroby.

„Třeba krabička cigaret Classic stojí na Ukrajině v přepočtu 5,50 Kč, ale mafiáni ji v ČR pokoutně prodávají za dvacetikorunu. Český stát tak na daních přichází minimálně o 40 korun na krabičku,“ konstatoval Provazník.

Kdyby se spotřební daň letos opět zvýšila, mohlo by v České republice podle tabákových firem dojít k podobnému vývoji jako v některých dalších zemích EU, kde pašování a nelegální výroba dosáhly katastrofálních rozměrů. Například v Rakousku činil předloni podíl pašovaných či nelegálně vyrobených cigaret 17,4 procenta na celkové spotřebě, a ve Velké Británii dokonce plnou pětinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám