Hlavní obsah

Biskupa popírajícího holocaust zbavili v Argentině funkce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUENOS AIRES

Popírač holocaustu, kterého papež Benedikt XVI. minulý měsíc přivítal zpět v římskokatolické církvi, byl v Argentině zbaven vedení semináře. "Postoje biskupa Richarda Williamsona nereflektují názory Společnosti svatého Pia X.," uvedl Christian Bouchacourt, hlava latinskoamerické pobočky společnosti, která seminář ve městě La Reja organizuje.

Foto: Jens Falk, Reuters

Biskup Richard Williamson

Článek

Brit Williamson byl před 20 lety z církve exkomunikován spolu s dalšími třemi biskupy ze společnosti, kterou založil arcibiskup Marcel Lefebvre v reakci na modernizační tendence Vatikánu v 60. letech.

Minulý měsíc se papež Benedikt XVI. rozhodl čtveřici rehabilitovat. Williamson pak ve švédské televizi prohlásil, že nevěří v existenci plynových komor v nacistických koncentračních táborech a dodal, že během druhé světové války nezahynulo víc než 300 tisíc Židů.

Nevyvolalo to jen reakci Izraele a židovských komunit po celém světě, ale mimo jiné také protest německé kancléřky Angely Merkelové, která papeži kvůli tomu telefonovala. Papež se bránil, že o Williamsonových postojích před rehabilitací nevěděl.

Biskup se minulý týden papeži omluvil za způsobené potíže, svůj komentář ale nestáhnul. Papež v reakci na kauzu holocaust znovu odsoudil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám