Hlavní obsah

Rath trvá na úplném zrušení poplatků, s Filipiovou se neshodl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novela zákona, kterou v Senátu prosadila ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS), není podle resortního stínového ministra a středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) dostatečná. Rath v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že ČSSD se bude snažit poplatky zrušit.

Foto: Novinky

Ministryně Daniela Filipiová s oranžovými růžemi od Davida Ratha

Článek

Filipiová se s Rathem v debatě podle očekávání na ničem podstatném neshodla. Poté, co Rath předal ministryni oranžové růže a ona jemu DVD s britským humoristickým seriálem Jistě, pane ministře, následovala série argumentů a protiargumentů.

Filipiová řekla, že věří, že se k senátnímu kompromisu ve Sněmovně přidají i opoziční zákonodárci.

:.David Rath s darovanými DVD v diskusním pořadu Otázky Václava Moravcefoto: Novinky

Rath kontroval, že senátní kompromis se mu nelíbí. Uvedl, že se ČSSD bude ve Sněmovně nejprve snažit prosadit hlasování o úplném zrušení poplatků. „My jsme pro úplné zrušení poplatků. Ten kompromisní návrh není dostačujícím kompromisem,“ řekl.

Přiznal nicméně, že senátní návrh ulehčuje rodinám s dětmi tím, že od poplatků osvobozuje děti do 18 let. Dodal ale, že soc. dem. chce, aby platit nemuseli ani senioři a invalidní důchodci. Vládu obvinil, že chtěla ušetřit na platbách za pojištěnce a pojišťovny se hojí na lidech.

Filipiová poplatky obhajovala, podle ní přispěly k omezení nadužívání péče a přinesly do systému potřebné peníze na léčbu závažných nemocí, jako je rakovina. Dodala, že letos budou oproti loňsku v důsledku rušení poplatků v systému chybět zhruba tři miliardy korun. Filipiová poukázala i na to, jak drahý je například úklid zdravotnických zařízení, přijde na desítky miliónů.   

Horák: měly by být poplatky za spoluúčast a regulační

Rathovu slovní palbu přerušil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. Ten si také myslí, že poplatky omezují nadužívání péče, ovšem první rok to bylo zřejmější, než nyní, kdy si na ně lidé už zvykli. Dodal, že některá negativa by šla odstranit oddělením regulačních poplatků a poplatků za spoluúčast.

„Regulační poplatek má vytvořit určitou bariéru, hradbu nadužívání péče," zdůraznil a vysvětlil i význam spoluúčasti. "Spoluúčast, jako třeba na poplatek za stravu v nemocnici, by měl pacient platit. Kdyby byl například poplatek 60 korun za hospitalizaci poplatkem za spoluúčast, kdy by například neplatily děti v inkubátoru, odpadla by negativa,“ řekl.

Dodal, že v okamžiku, kdy zdravotnictví bude řešit sociální aspekty poplatků, jejich rozdílné dopady na bohaté a chudé, bude to nepřehledné. „To má řešit sociální systém,“ podotkl.  

Co říká senátní novela

- Za ambulantní návštěvu lékaře nebudou platit děti do 18 let.

- Dětem stejně jako seniorům nad 65 let snižuje roční ochranný limit z 5000 na 2500 korun.

- Do ochranného limitu u seniorů se mají započítávat navíc doplatky za všechny léky, včetně těch s méně než třicetiprocentní úhradou ze zdravotního pojištění, a takzvané podpůrné léky.

- Poplatek 30 korun za položku na receptu u léků s doplatkem vyšším než 30 korun se ruší.

Reklama

Výběr článků

Načítám