Hlavní obsah

Chybí nám toaleťák, stěžují si na spořivost Teska zaměstnanci

Novinky, toh
PRAHA

Odboráři obchodního řetězce Tesco v Česku si stěžují, že firma šetří na vlastních lidech. V prodejnách pro zaměstnance je údajně nedostatek balené vody či toaletního papíru. Odboráři o tom informují na svých internetových stránkách. Společnost Tesco ale tvrdí, že své prodejny hygienickými potřebami zásobuje dostatečně.

Článek

Vedení společnosti Tesco omezení výdajů na hygienické prostředky prý zdůvodnilo snížením rozpočtu na provoz obchodů. Poté, co se začaly stížnosti pracovníků množit, tak se někteří vedoucí prodejen podle Předinského snaží situaci řešit. Odboráři na nedostatek hygienických prostředků i pitné vody v barelech upozornili centrálu společnosti Tesco Stores, jak uvedla ČTK.

Mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová potvrdila, že firma provádí úsporná opatření, aby optimalizovala náklady a zamezila plýtvání. Odmítla ale, že by pracovníci prodejen kvůli tomu měli nedostatek hygienických potřeb. "Zajištění vody a hygienických potřeb pro zaměstnance patří mezi základní pracovní podmínky. Zásobování těmito prostředky a vodou proto provádíme v dostatečném množství," uvedla. 

„Paradoxem toho všeho nakonec je, že Tesco šetří už i na igelitkách, což se dá pochopit narozdíl od toho, že šetří i na vodě pro zaměstnance, když je mimochodem zaměstnavatel povinen zajistit pitný režim ze zákona. Nebo, a to už je opravdu směšné, na toaletním papíru. Takže si zadky budeme vytírat zřejmě prstem,“ napsal do blogu Ivan Předinský již v lednu letošního roku.

Tomu se nelíbí jen chybějící hygienické potřeby, problémy se totiž podle něj opakují stejně, jako tomu bylo před stávkovou pohotovostí na konci loňského roku.

Problémy jsou ve více prodejnách

Předinského zveřejněný text zřejmě vyvolal vlnu emocí u zaměstnanců z celé republiky. Zejména v posledních dnech se reakce množí. „Snižují se výdaje, to ještě chápu, ale proč se šetří zrovna na hygienických potřebách, zvláště v provozu, kde se pracuje s potravinami? Za krátkou dobu už nebudeme mít žádné ručníky a zaměstnanci si asi budou nosit své z domova a nejen to – i toaletní papíry,“ uvedla jedna pracovnice.

Obdobné problémy mají i zaměstnanci Teska v Českých Budějovicích či Prostějově. „V Budějovicích si do toaleťáku utíráme ruce, papírové ručníky nemáme. Vodu taky nemáme už měsíc. Co budeme dělat, až dojde hajzlák? Budeme si vytírat zadky tesco letákama, těch máme dostatek,“ zveřejnily odbory na svých stránkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Zaměstnanci Teska odvolali stávkovou pohotovost

Odboráři společnosti Tesco Stores ČR v pátek přerušili stávkovou pohotovost, kterou vyhlásili kvůli nízkému počtu zaměstnanců v prodejnách. Tesco přislíbilo...

Výběr článků

Načítám