Hlavní obsah

Autor Rubikovy kostky představí revoluční hlavolam, Rubik 360

Novinky, jky, Novinky, Daily Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

O tom, že je Rubikova kostka jasnou královnou všech hlavolamů není pochyb, teď ji ovšem čeká pořádná konkurence v podobě její mladší sestry. Maďarský profesor Erno Rubik stvořil nový hlavolam Rubik 360, který zaujme nejen svou obtížností, ale i designem. Populárnost jeho předchůdkyně může být důvodem, proč se stovky tisíc lidí pokusí pokořit i tento hlavolam.

Článek

Tradiční Rubikova kostka byla představena v Maďarsku v roce 1980 a slavila obrovský úspěch. Takřka bezprostředně se stala nejprodávanější hračkou a svůj prim si mezi hlavolamy drží dodnes. Nyní lze jen hádat, zda hlavolam Rubik 360 dosáhne podobného úspěchu. Je však pravděpodobné, že více než 350 miliónů prodaných kusů originální Rubikovy kostky nepřekoná.

A jak vlastně vypadá hlavolam, který bude představen 5. února na veletrhu hraček v Německu? Skládá se ze tří průhledných plastových koulí, ve kterých je uvězněno šest míčků. Řešitel hlavolamu bude muset dostat barevné míčky do odpovídajících otvorů ve vnější kouli tím, že je vytřese ze střední koule, která má pouze dva otvory.

Rubik 360

Bude více o zručnosti

Zajímavé je sledovat reakce nadšenců původní Rubikovy kostky. "Nový hlavolam působí tak, že bude vyžadovat hodně zručnosti a bude to tak spíš hra trpělivých rukou, zatímco kostka byla hlavně o přemýšlení. Nicméně není důvodu, proč by nemohla dosáhnout podobného úspěchu. Překonat originální kostku, to bude ale opravdový oříšek" uvedl 18letý student z Leedsu Joel Gouly, který umí sestavit Rubikovu kostku poslepu v čase pod jednu minutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám