Hlavní obsah

Oceánům hrozí překyselení, katastrofa pro světový rybolov

Novinky, BBC, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emise CO2 neohrožují jen ovzduší na Zemi, ale i ekosystém světových oceánů, jejichž vody by mohly být v blízké budoucnosti příliš kyselé. Shodlo se na tom v tzv. Monacké deklaraci na 150 vědců, kteří se věnují studiu mořského života. Upozorňují na to, že pH se v mořské vodě v poslední době mění stokrát rychleji, než je přirozené.

Článek

Vědci varují, že bez včasného omezení emisí CO2 může být prostředí pro veškerý mořský život vážně poškozeno.

"Jsme hluboce znepokojeni nedávnými prudkými změnami v chemickém složení světových oceánů. V následujících dekádách mají tyto změny potenciál výrazně negativně ovlivnit mořské organismy, potravinové řetězce, rozličnost druhů a také rybářství,“ shodli se vědci.

Vyzývají politiky, aby se zasadili o snížení vypouštění CO2 „nejen kvůli nebezpečným změnám v klimatu, ale i nebezpečnému okyselování oceánů“.

Problém okyselování mořské vody vědci označují za "problém CO2 dvě“. Pokud se totiž podle nich bude koncentrace CO2 v atmosféře nadále zvyšovat současným tempem, hrozí, že už v roce 2050 budou moře pro celou řadu živočišných a rostlinných druhů neobyvatelná. Zánik hrozí například korálovým útesům.

Národy spoléhající na rybolov čelí katastrofě

Změny mohou mít podle vědců reálný dopad i na obživu miliónů lidí v oblastech, které jsou závislé na rybolovu. Jedná se zejména o ostrovní státy jihovýchodní Asie nebo pobřežní státy Afriky a jižní Ameriky.

Kyselost světových oceánů

:: Vědci se domnívají, že světové oceány absorbovaly polovinu veškerého CO2, které lidstvo vypustilo do atmosféry během průmyslové éry.

:: To snížilo pH mořské vody o 0,1.

:: Odhady hovoří o dalším poklesu mezi 0,14 až 0,35 během 21. století.

:: Mořská voda je přirozeně mírně zásaditá s pH zhruba 8,2.

:: Drtivá většina tekutin má pH mezi 0 (velmi kyselá) až 14 (velmi zásaditá), přičemž 7 je neutrální.

"Chemické složení vody je naprosto zásadní, ale změny jsou tak rychlé a výrazné, že jejich dopad na organismy se zdá být nevyhnutelným,“ řekl doktor James Orr, který monackému sympoziu předsedal. "Otázkou pouze je, jak zlé to bude a jak brzy k tomu dojde,“ dodal.

Reklama

Související články

Využití jádra umožní snížit emise CO2

Evropská unie by si měla stanovit cíl vyrábět v roce 2030 šedesát procent energie z bezemisních nebo nízkoemisních zdrojů. Ve čtvrtek to na zasedání Evropského...

Výběr článků

Načítám