Hlavní obsah

Tulení mozky, vejce tučňáků a grilovaný kormorán mizí z antarktického menu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROTHERA BASE

Kdysi vyhlášené pochoutky Antarktidy, jako jsou čerstvé tulení mozečky, tučňáčí vejce nebo grilovaný kormorán, na antarktických základnách mizí. Tamní kuchaři se čím dál tím více spoléhají na dovezené, povětšinou zmražené potraviny.

Článek

"Musíte vařit z toho, co máte ve skladu. Zmrzlé věci, různé konzervy, a když je nejhůř, i sušené potraviny," říká Alan Sherwood (49), oblíbený kuchař britské základny Rothera.

"Teď ke všemu přidáváme sušenou cibuli, protože nám spousta věcí došla, a tady si člověk nemůže jen tak zajít do obchodu," dodává. Rothera dostává zásoby lodí dvakrát ročně, v prosinci a v březnu, a občas něco dopraví i letadlo z Chile. Na základně se lovili tuleni až do roku 1954, kdy byli v Antarktidě kvůli ochraně přírodního prostředí zakázáni psi.

Jak uvádí agentura Reuters, kuchařka z padesátých let nám přibližuje, co tehdy polárníci jedli. Mezi oblíbená jídla patřily například omelety z tučňáčích vajec a vařená tulení srdce. Nejmenovaný autor této staré kuchařky z britské základny píše: "Tulení mozky, to je jedna z věcí, které se opravdu dají považovat za lahůdku Antarktidy. Když jsem tam sloužil, většině posádky chutnaly."

Mozečky na všechny způsoby

V kapitole pojednávající o tuleních mozcích uvádí recepty na mozečky smažené, gratinované, obalované, na mozečkovou omeletu i na toast s mozkem. Kuchaři tehdy museli být muži - ženy v té době na základnách sloužit nesměly. Neznámý kuchař také tvrdí, že opravdu vynikající jsou kormoráni.

"Já bych vám radil, abyste jakmile nějakého uvidíte, popadli pušku a pár jich sestřelili. Je to velmi masitý pták a nakrmí přibližně šest lidí," dodal autor knihy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám